Miljøstyrelsen tager første skridt mod yderligere begrænsninger af bentazon

22-03-2013
Pressemeddelelse

En ny rapport viser, at bentazon, der bruges til sprøjtning af kløver til frøproduktion, kan være årsag til fund af bentazon i grundvandet.

En ny rapport viser, at bentazon, der bruges til sprøjtning af kløver til frøproduktion, kan være årsag til fund af bentazon i grundvandet.

Nye vurderinger fra Miljøstyrelsen tyder på, at sprøjtemidlet bentazon kan havne i vores grundvand, når det bruges til at bekæmpe ukrudt i kløver til frøproduktion. Derfor indleder Miljøstyrelsen nu en såkaldt partshøring, som er første skridt i et forbud eller yderligere begrænsning i brugen af sprøjtemidler med bentazon til brug i kløver.

- Vores modelberegninger viser, at der kan være en risiko for at forurene grundvandet ved at bruge bentazon i kløver, fordi der i hvidkløver stadig må anvendes en særlig høj dosis. Derfor har vi nu indledt en partshøring af producenterne.  Landmændene skal derfor være opmærksomme på, at hvis de sår kløver dette forår, er det ikke sikkert, at de kan behandle kløveren med bentazon i foråret 2014 , siger kontorchef i Miljøstyrelsen Lea Frimann Hansen.

Hvidkløver testes nu på forsøgsmarker
Miljøstyrelsen har allerede igangsat feltforsøg med brugen af bentazon i kløver på forsøgsmarker.

- Desværre er resultaterne først klar tidligst om et år, men fordi vores beregninger viser, at der kan være en risiko for grundvandet, kan vi ikke vente så længe. Vi vil derfor allerede handle på den eksisterende viden og vil træffe en afgørelse, så snart vi har gennemgået producenternes svar på partshøringen, oplyser Lea Frimann Hansen.

Allerede i 1997 lagde Miljøstyrelsen restriktioner på anvendelsen af bentazon for at beskytte grundvandet mod sprøjtemiddelrester. Efterfølgende er brugen af midlet blevet testet på forsøgsmarkerne i Varslingssystemet for udvaskning af pesticider til grundvandet, og resultaterne viser, at grundvandet ikke bliver forurenet ved dyrkning af ærter, majs og korn. Der er endnu ikke gennemført test af brugen af bentazon i kløver til frøproduktion, som altså er den anvendelse, der nu kan blive forbudt.

Læs rapporten ’Bentazon – Anvendelse, regulering og fund i danske moniteringsundersøgelser’

For yderligere oplysninger
Kontorchef i Miljøstyrelsen Lea Frimann Hansen, tlf. 72 54 45 46, e-mail: