Ftalat-problem større end ventet

29-05-2013
Kemikalier

Forbuddet mod fire hormonforstyrrende ftalater udskydes to år, så det først træder i kraft i 2015.

Nyhed udsendt af miljøminister Pia Olsen Dyhr den 28. maj.

Forbuddet mod fire hormonforstyrrende ftalater udskydes to år, så det først træder i kraft i 2015, og ikke i december i år, som var planen. Årsagen er, at de fire ftalater er langt mere udbredt end forventet, og at producenterne ikke kan udfase ftalaterne så hurtigt, som Miljøministeriet ønskede.

- Det vigtigste for mig er at sikre forbrugerne, men det skal gøres på en holdbar og effektiv måde. Vi har haft en dialog med brancherne om problemet, og jeg er glad for, at vi har en fælles forståelse for nødvendigheden af at komme af med de her stoffer. Det er et sejt træk at påvirke en global produktion, men det er det, vi går efter. Ikke mindst set i lyset af, at ftalaterne er langt mere udbredte end forventet , siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.

Med forbuddet vil miljøministeren sikre danskerne mod sundhedsrisici ved brug af helt almindelige produkter som badeforhæng, voksduge, vinylgulve, ledninger og kabler. Indtil forbuddet træder i kraft, skal forbrugerne have bedre oplysning om, hvilke varer de fire ftalater findes i.

- Nu vil jeg sammen med Forbrugerrådet forbedre forbrugernes mulighed for at få oplysninger om ftalater eller andre farlige kemikalier i de varer, de køber. Forbrugerne har nemlig ret til at få oplyst, om der er ftalater i produkterne, og den mulighed, synes jeg, skal udnyttes. Derved kan forbrugerne gå efter ftalatfrie varer, indtil forbuddet træder i kraft , siger miljøminister Pia Olsen Dyhr.

I tæt samarbejde med brancherne bliver der arbejdet på en holdbar løsning, der sigter mod at udfase produkter med de fire ftalater.

Følgende aftalte initiativer bliver sat i værk:

  • Brancherne vil aktivt støtte et ftalatforbud i EU
  • Brancherne vil i samarbejde med Miljøministeriet udarbejde en vejledning, der skal hjælpe virksomhederne til at udfase ftalaterne fra deres produkter og hjælpe med at kortlægge, hvilke produkter ftalaterne findes i, og hvordan de kan erstattes
  • Miljøministeriet og brancherne vil holde regelmæssige dialogmøder for at fremme arbejdet med at udfase de fire ftalater
  • Mulighederne for at mærke relevante produkter uden de fire ftalater vil blive undersøgt i dialog mellem brancherne og med Miljøministeriet.

De brancher, der i denne sammenhæng samarbejder med Miljøministeriet, er Dansk Erhverv, Dansk Industri, ITEK, FEHA, BFE, ITB og Batteriforeningen.

Yderligere info:
Pressemedarbejder Tine Lund-Bretlau, tlf. 91 36 58 52, e-mail:
Kontorchef Henrik Søren Larsen, Miljøstyrelsen, tlf. 72 54 42 90, e-mail: