Intet forbud mod tatovering

20-06-2013
Pressemeddelelse

Det vil fortsat være muligt at blive tatoveret lovligt i Danmark. Miljøstyrelsen tilbageviser læge Jørgen Serups påstande.

Læge Jørgen Serup fortæller i medierne, at en kommende bekendtgørelse om tatoveringsfarver vil gøre al tatovering ulovlig i Danmark. Det er ikke tilfældet. Bekendtgørelsen vil gøre det mere sikkert at blive tatoveret, så forbrugerne ikke prikkes med kræftfremkaldende stoffer.
tatovør

Politiken bragte torsdag d. 20. juni 2013 artikler, hvori læge Jørgen Serup hævder, at Miljøstyrelsen med en ny bekendtgørelse om tatoveringsfarver reelt vil gøre al tatovering i Danmark ulovlig. Men det er ganske enkelt forkert, fortæller Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsens Kemikalieenhed.

”Bekendtgørelsen vil på ingen måde gøre det umuligt at blive tatoveret lovligt i Danmark,” fastslår hun.

Kritikken fra Serup går på, at bekendtgørelsens krav om indholdsdeklarationer på tatoveringsfarver vil være umulige at leve op til, så al tatoveringsblæk bliver ulovligt – og dermed tatovering i det hele taget. Men det er ifølge Elisabeth Paludan en forfejlet kritik.

”Både Tyskland, Sverige og Norge har indført lignende regler om indholdsdeklaration – uden at tatovørerne har måttet lukke butikken. Europarådets resolution om tatoveringsfarver stiller også krav om mærkning, og flere internationale producenter af tatoveringsfarver reklamerer med at overholde resolutionen. Så det er bestemt muligt at overholde de kommende regler, også uden væsentlige økonomiske byrder. Vi kender allerede til forskellige tatoveringsfarver, hvor indholdet er lagt åbent frem af producenten, så sværere er det altså heller ikke,” siger hun.

Risiko for kræft
Formålet med bekendtgørelsen er at gøre det sikrere at få en tatovering og beskytte forbrugerne fra stoffer, der er fundet i omkring en femtedel af tatoveringsfarverne. De nye krav svarer til kravene for kosmetik, og rationalet er, at det, der bliver lagt ind i huden skal være lige så sikkert at bruge som det, der lægges oven på huden.

”Vi taler om stærkt kræftfremkaldende stoffer, der er så farlige, at de allerede er forbudt i tøj, og der er forbud på vej i andre produkter med hudkontakt som for eksempel cykelhåndtag. Det er en åbenlyst dårlig ide at prikke den slags stoffer direkte ind i huden. Derfor er vi nødt til at standse tatoveringsfarver med de stoffer i, og det kan vi ikke, hvis vi ikke ved, hvad der er i farverne,” siger Elisabeth Paludan.

Regler beskytter mod kopiprodukter
Med den nye bekendtgørelse i hånden vil det også være muligt for myndighederne at gribe ind over for skadelige kopiprodukter.

”Vi vurderer, at jo mere trygt vi kan gøre det at blive tatoveret, jo bedre vil det være – ikke bare for forbrugerne, men også for tatovørbranchen. Vi ved, at der findes alle mulige produkter på nettet, som enhver kan købe, og hvor både oprindelse og indhold er tvivlsomt. Det er vores indtryk, at det er tatovørbranchen også bekymret for,” siger Elisabeth Paludan.

Samarbejder med tatovører om vejledning
Miljøstyrelsen er opmærksom på, at der er usikkerhed i tatovørbranchen mht. kravene i den nye bekendtgørelse. Derfor vil Miljøstyrelsen i løbet af i år udarbejde en vejledning, der skal gøre det lettere for branchen at leve op til de nye krav.

”Jeg er ked af, hvis man som tatovør nu frygter at blive ulovliggjort på grund af fejlagtige påstande, der spredes i medierne. Jeg vil gerne igen understrege, at tatovering ikke bliver ulovliggjort, og vi vil gerne gøre det så nemt som muligt for tatovørerne at leve op til den nye bekendtgørelse. Derfor har vi også inviteret dem til, at vi sammen udarbejder en vejledning i løbet af efteråret, og det er allerede aftalt,” slutter Elisabeth Paludan.

Den nye bekendtgørelse træder i kraft fra 1. januar 2014.

Kontakt:
Elisabeth Paludan, funktionsleder i Miljøstyrelsen, tlf.: 72 54 45 84
Miljøstyrelsens pressetelefon: 41 31 85 70