Ny afgift på sprøjtemidler træder i kraft nu

01-07-2013

Fra i dag stiger aftgiften på de mest sundheds- og miljøbelastende sprøjtemidler, ogs samtidig stiger bøden for at bruge ulovlige sprøjtemidler

I dag træder nye afgifter for sprøjtemidler i kraft. De mest miljøbelastende sprøjtemidler får en højere afgift, og samtidig stiger bøden for at bruge ulovlige sprøjtemidler.

Ved udgangen af 2015 skal belastningen fra sprøjtemidler være sænket med 40 %. Det er målet med regeringens sprøjtemiddelstrategi, og derfor bliver de mest sundheds- og miljøbelastende sprøjtemidler fra i dag ramt af en højere afgift. Til gengæld bliver afgiften for de mindre belastende sprøjtemidler lavere.

Der er arbejdet i flere år på at udvikle den nye, afgiftsmodel, der kan få landbruget til at bruge mindre skadelige sprøjtemidler til gavn for grundvandet
Store bøder for ulovlig import
Samtidig med de nye afgifter kommer der også større bøder for ulovlig import af sprøjtemidler. Det skal afholde landmænd fra at hente ulovlige sprøjtemidler på den anden side af grænsen, som i værste fald kan ende i drikkevandet.

Bøderne uddeles for at opbevare og bruge ulovlige sprøjtemidler eller hente dem i udlandet. Jo farligere midler, des højere bliver bøden. For de, der bryder loven og importerer ulovlige sprøjtemidler, kan bøderne blive mangedoblet i forhold til tidligere.

Der indføres også minimumsbøder på op til 30.000 kroner, hvor der før slet ikke har været noget minimum.

Læs mere
Se de nye afgiftssatser
Se regeringens sprøjtemiddelstrategi