Miljøstyrelsen politianmelder fem forhandlere af fiskegrej

09-07-2013
Pressemeddelelse

Fem forhandlere af fiskeudstyr er blevet afsløret af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion i gentagene gange at sælge blyholdigt grej.

Fem forhandlere af fiskeudstyr er blevet afsløret af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion i gentagene gange at sælge blyholdigt grej. De fem forhandlere er derfor netop blevet meldt til politiet. Samtidig fortsætter kontrollen af grej, som indeholder det giftige tungmetal.

Miljøstyrelsen har netop politianmeldt fem forhandlere af fiskegrej som blink, lodder og spinnere. Forhandlerne havde i 2011 besøg af Kemikalieinspektionen. Her fik de forbud mod at sælge fiskeudstyr med bly i. Da Miljøstyrelsens folk i 2012 igen kontrollerede de samme forhandlere, havde de stadig de blyholdige og forbudte varer på hylderne.

- Det er foruroligende, at der er forhandlere af fiskeudstyr, der fortsætter med at sælge grej med bly i, på trods af, at kemikalieinspektionen tidligere har forbudt dem at sælge grejet. Derfor er de nu blevet politianmeldt. Bly i fiskegrej har været ulovligt på det danske marked i mere end ti år, så det burde jo ikke komme bag på forhandlerne, at de skal tilbyde deres kunder blyfrit udstyr, siger leder af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, Birte Børglum.

Miljøstyrelsen tog i forbindelse med sidste års kontrol 266 tilfældigt udvalgte blink, spinnere, pirke, lodder og andet udstyr ud til undersøgelse. 19 ud af de 20 butikker styrelsens inspektører besøgte, havde ifølge stikprøverne på stedet udstyr på hylderne med indhold af bly. Nærmere analyse i et laboratorium har senere vist, at 99 stykker udstyr var fyldt med bly – det er den analyse, der nu har først til politianmeldelserne.

Tegn på at kontrol virker
Miljøstyrelsen har siden 2008 kontrolleret, hvorvidt supermarkeder, lystfisker- og friluftsbutikker sælger fiskegrej med bly i. Igen i år er Kemikalieinspektionen rundt i landet for at undersøge problemet. Noget kan tyde på, at kontrollerne langt om længe begynder at have en positiv effekt.

Flere af de forhandlere, som i 2012 blev kontrolleret for første gang, og som havde blyholdigt udstyr på hylderne, har igen i år haft besøg af Kemikalieinspektionen. I dag har flere af de forhandlere fjernet udstyret med det giftige tungmetal fra deres sortiment.

- Det glæder mig, at flere forhandlere har fjernet det ulovlige udstyr fra hylderne, efter at vi har været på besøg hos dem. Jeg kan kun opfordre endnu flere forhandlere til at gøre det samme. Samtidig bør de også i stigende grad stille krav til deres leverandører om, at deres grej fremover skal være blyfrit. Bly er et giftigt tungmetal, som ikke bliver nedbrudt i naturen, men bliver ophobet i fødekæden til skade for mennesker og miljø , siger Birte Børglum.

I de senere år har 17-18 procent af alle borgere mellem 18 og 65 år været på fisketur mindst én gang om året. Det svarer til godt 600.000 personer.

FAKTA:

• Når Miljøstyrelsen laver stikprøvekontroller af fiskegrej, bliver det gennemlyst med en håndholdt røntgenmåler – en såkaldt XRF-screener – der kan fortælle, hvilke metaller grejet indeholder.

• Miljøstyrelsens inspektører tager det blyholdige fiskegrej med sig, hvorefter det sendes til kemisk analyse i et laboratorium, idet røntgenmålingen kun er en screening, som efterfølgende skal dokumenteres ved en kemisk analyse.

• Viser disse undersøgelser også, at fiskeudstyret indeholder bly, får både butikken og importøren af grejet forbud mod at sælge det i fremtiden. Bryder butikken eller importøren dette forbud, kan en politianmeldelse komme på tale.

• Siden 2002 har bly i fiskeudstyr og en lang række andre produkter været forbudt på det danske marked.

• Danmark har førertrøjen på i EU, når det handler om at forhindre bly i at blive spredt i miljøet.

• Indtag af bly kan påvirke nervesystemet og blandt andet medføre adfærdsændringer, nedsat indlæringsevne og intelligens.

Yderligere oplysninger:
Birte Børglum, leder af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, email:, tlf.: 72 54 42 97.
Jacob Gyldenløve Aaen, presse- og kommunikationsmedarbejder i Miljøstyrelsen, email: , tlf.: 72 54 44 62