Kemikalieinspektionen: Maskinstationer skal holde bedre øje med nye regler for sprøjtemidler

05-12-2013

En kontrol udført af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion i år viste, at flere maskinstationer ikke har holdt sig ajour med reglerne om sprøjtemidler.

En kontrol udført af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion i år viste, at flere maskinstationer ikke har holdt sig ajour med reglerne om sprøjtemidler .

Alt for mange maskinstationer holder ikke løbende øje med nye regler for sprøjtemidler.

Siden 2011 har Miljøstyrelsen forbudt brugen af flere hundrede gamle sprøjtemidler, ligesom der løbende er sprøjtemidler, der mister deres godkendelse af forskellige årsager. For at sikre at maskinstationer, der benytter sig af sprøjtemidler, overholder de nye regler, informerede Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion i foråret branchen om reglerne. En information der blev fulgt op med en række kontrolbesøg på forskellige maskinstationer.

14 ud af de 26 maskinstationer, som Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion besøgte i 2013 var i besiddelse af sprøjtemidler, der ikke længere er godkendte, opbevarede sprøjtemidler i emballage der ikke var original eller lå inde med sprøjtemidler, der ikke er godkendt i Danmark. To af de 14 maskinstationer er blevet anmeldt til politiet. Et overtrædelsesantal, der ifølge Miljøstyrelsen er alt for høj.

-Når et sprøjtemiddel af den ene eller den anden grund ikke længere har en godkendelse, så melder Miljøstyrelsen en frist ud for, hvornår salg, anvendelse og besiddelse af sprøjtemidlerne senest kan ske lovligt. Man skal selv sørge for at holde sig ajour med, hvilke sprøjtemidler, der er forbudt at sælge, anvende eller at være i besiddelse af, siger Birte Børglum fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Miljø og bøder
Det generelle indtryk af maskinstationerne er, at der skal være en større bevågenhed med, hvad der opbevares på kemilageret, og at de skal blive bedre til at holde øje med ændringer i reglerne om sprøjtemidler. Ellers kan virksomhederne blive meldt til politiet og straffet med bøde.

-Hvis Kemikalieinspektionen ved en kontrol finder ulovlige sprøjtemidler hos en maskinstation, kan det have alvorlige konsekvenser for virksomheden, siger Birte Børglum og forklarer, at grunden til reguleringen af sprøjtemidler er, at der løbende kommer ny viden om sprøjtemidlers påvirkning på miljø og mennesker, og at Miljøstyrelsen skal skride ind, hvis det bliver opdaget, at et sprøjtemiddel er ulovligt.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion vil fortsat føre kontrol med anvendelsen af sprøjtemidler på maskinstationerne og samtidig informere om nye regler.