De første virksomheder er godkendt til at syne landmænds sprøjter

22-08-2013

Næste år begynder de nye obligatoriske syn af landbrugets sprøjteudstyr. De første 70 synsvirksomheder er nu godkendt.

Næste år begynder de nye obligatoriske syn af landmænds sprøjteudstyr. Miljøstyrelsen har oplevet stor interesse fra virksomheder, der gerne vil stå for at syne. De første 70 er nu godkendt.

Uanset om landbrug, golfbaner, planteskoler eller gartnerier ligger ved Slagelse, på Samsø, i Sønderborg eller Sindal, bliver der rig mulighed for at finde et synssted i nærheden, når de fra 2014 skal have synet deres sprøjte.
Miljøstyrelsen har fået et væld af ansøgninger fra virksomheder, som gerne vil påtage sig opgaven, og nu er de første 70 blevet godkendt. Nogle af dem har flere afdelinger, så antallet af synssteder i hele landet er næsten 100.
- Vi er glade for, at så mange virksomheder har kunnet se forretningspotentialet i at tilbyde syn af sprøjter. Det betyder, at der allerede, når kravet bliver indført i januar 2014, vil være mulighed for, at landmænd, golfbaner, planteskoler og gartnere kan få sprøjterne synet tæt på, hvor de bor, og at der bliver konkurrence på området. Der er endda flere af synsvirksomhederne, der tilbyder at køre ud til folk for at ordne synet på hjemmeadressen , siger specialkonsulent i Miljøstyrelsen Anita Fjelsted.

Obligatorisk syn hvert tredje år
Alle, der ejer en sprøjte, skal fremover have den synet hvert tredje år. Da reglerne blev indført, sagde Ida Auken:
- Vi vil ikke have defekte biler på vejene, og derfor får vi vores biler synet hos mekanikeren. Den samme kontrol skal gælde for landbrugets sprøjteudstyr. Vi skal kontrollere det udstyr, landmændene bruger på markerne for at undgå defekte sprøjter, og at der bliver spildt unødige sprøjtemidler på markerne.

Stikprøvekontroller har vist, at der i gennemsnit er fejl på syv ud af 10 sprøjter.

Første syn efter nytår
Personale fra de 70 virksomheder, der nu er godkendt, vil i løbet af efteråret og vinteren blive sendt på uddannelse i at syne sprøjter, så de er klar til at modtage de første kunder i januar 2014. Et syn af de avancerede sprøjter, der i dag bliver brugt i landbruget, vil tage op til fire timer, så alle eventuelle defekter opdages.
Samtlige sprøjter skal have været igennem syn inden udgangen af 2016 – det krav gælder i alle EU-lande. For at nå det, skal den første tredjedel af alle danske sprøjter synes i 2014, den næste tredjedel i 2015 og de sidste i 2016. Rækkefølgen fastlægges på baggrund af landmændenes CVR-nummer.

Læs mere om syn af sprøjter

Se listen over synssteder

Yderligere information
Specialkonsulent i Miljøstyrelsen Anita Fjelsted
tlf. 72 54 45 19 / 41 27 20 94, e-mail:
Pressemedarbejder i Miljøstyrelsen Signe Thomsen
tlf. 72 54 44 60 / 91 32 95 32, e-mail: