Berlingske vildleder om regler for økofrugt

06-08-2013
Pressemeddelelse

Det er forkert, når Berlingske skriver, at de danske miljømyndigheder skader økologisk frugtavl med skrappe særregler.

De danske miljømyndigheder blokerer ifølge Berlingske for vækst i økologisk frugtavl med skrappe særregler. Det er faktuelt forkert, og Berlingske bragte artiklerne, selvom avisen var blevet oplyst om, at Danmark følger de samme regler som andre EU-lande.

”Danske særregler blokerer for økologisk vækst.”

Sådan lyder overskriften på en stor artikel i Berlingske i dag. Artiklen beskriver, hvordan andre lande i EU har bedre muligheder for at producere økologisk frugt og kan udkonkurrere de danske avlere, fordi Danmark har særligt skrappe krav til, hvilke midler man må behandle økologisk frugt med. Men det er simpelthen forkert, fortæller Lea Frimann Hansen, der er kontorchef for pesticider og genteknologi i Miljøstyrelsen.

”Danmark har ikke skrappere krav end resten af EU. Vi følger præcis de samme regler på dette område. Tyskland har til gengæld tidligere haft nogle nationale særregler, der var i strid med EU-lovgivningen. Tyske frugtavlere har derfor tidligere haft lov at bruge nogle stoffer, som man ellers ikke må bruge i økologisk frugtavl i EU uden at have en godkendelse,” siger Lea Frimann Hansen.

Miljøstyrelsen blev i går interviewet til Berlingskes artikel og fortalte i den forbindelse avisen, at det ikke er Danmark, der har skrappe særregler, men Tyskland, der har haft nogle lempelige særregler i strid med EU. Berlingske valgte dog ikke at bruge disse oplysninger og bragte artiklen om skrappe danske særregler alligevel. Miljøstyrelsen følger EU-reglerne på dette område og arbejder aktivt for at få basisstoffer som f.eks. skummetmælkspulver godkendt i EU.

Yderligere kontakt:
Kontorchef i Pesticider og genteknologi Lea Frimann Hansen, Miljøstyrelsen, tlf. 25 65 02 42