Miljøstyrelsen giver haveejerne mere viden om sprøjtemidler

12-04-2013
Borger

Det er langt fra ligegyldigt, hvordan du bekæmper ukrudtet, hvis du vil skåne sundhed, natur og grundvand. Derfor tilbyder Miljøstyrelsen nu gode råd til sprøjtefri have og hjælp til at finde det sprøjtemiddel, der skader mindst.

Det er langt fra ligegyldigt, hvordan du bekæmper ukrudtet, hvis du vil skåne sundhed, natur og grundvand. Derfor tilbyder Miljøstyrelsen nu gode råd til sprøjtefri have og hjælp til at finde det sprøjtemiddel, der skader mindst.

Danskerne skal klædes bedre på til at pleje deres haver uden sprøjtemidler, og hvis de alligevel vælger at sprøjte, skal det være med de sprøjtemidler, der belaster sundhed, natur og grundvand mindst.
Det er ideen bag Miljøstyrelsens hjemmeside godthavemiljø.dk, hvor haveejere både kan få råd til ukrudtsbekæmpelse uden sprøjtemidler og se en liste, hvor alle havesprøjtemidler er rangordnet efter, hvor meget de påvirker miljø og sundhed.

Ny viden gavner miljøet
- Vores råd til haveejerne er at fjerne ukrudtet uden sprøjtemidler. Vi ved samtidig godt, at nogle haveejere sprøjter, uanset hvad, og derfor rådgiver vi også omkring valg og brug af sprøjtemiddel. De skrappeste sprøjtemidler kan nemlig i mange tilfælde erstattes af andre, mindre belastende produkter, og det er der ikke ret mange haveejere, der ved, siger kontorchef Lea Frimann Hansen fra Miljøstyrelsen.
En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viste i 2011, at halvdelen af de haveejere, der sprøjter i haven, gerne vil vide mere om de forskellige sprøjtemidler, og at et stort flertal gerne vil sprøjte så skånsomt som muligt.

Den målrettede information til haveejerne er en del af regeringens Sprøjtemiddelstrategi 2013-2015, som blandt andet også opsætter nye, skrappere regler for salg af sprøjtemidler til private. Fremover skal der indføres nye regler, som sikrer, at sprøjtemidlerne kun kan sælges af uddannet personale, som kan rådgive om brugen af midlerne.

Vil du tage hensyn til både miljø og sundhed, når du holder have, kan du:


FAKTA
Havepleje uden sprøjtemidler
Der findes mange metoder og tips til, hvordan man kommer ukrudt og insekter til livs uden kemiske hjælpemidler. På godthavemiljø.dk kan man få gode råd til, hvordan man med naturens egne midler og uden brug af sprøjtemidler klarer ukrudtet i haven og på terrassen, bekæmper insekterne, får bugt med mos i græsset og forebygger, at problemerne opstår igen.


Sprøjtemidler er forskellige
Miljøstyrelsen rangordner hvert år havesprøjtemidler efter, hvor meget de påvirker miljø- og sundhed. Et sprøjtemiddel får fem flueben (mindst belastende), hvis det er færdigblandet (klar til brug), uden faremærke og indeholder et aktivstof, der hurtigt nedbrydes i naturen. Derfor vil produkter med fedtsyrer få flere flueben end de skrappe, koncentrerede produkter med for eksempel glyphosat.

Et hurtigt nedbrudt sprøjtemiddel giver mindre belastning for miljø og sundhed, "klar til brug"-produkter skaber mindre spild og risiko for brugeren, og produkter uden faremærke er mindre problematiske end produkter med faremærke. Dermed mindsker man risikoen for utilsigtet forurening af grundvand og skader på anden beplantning og dyr.

Læs også:
Fakta om forbruget af sprøjtemidler i haver
Hovedkonklusioner, Brugerundersøgelse, april 2011 (PT. Inaktiv)
Beskyt vand, natur og sundhed, sprøjtemiddelstrategi 2013-2015
Yderligere oplysninger
Kontorchef Lea Frimann Hansen, Miljøstyrelsen Pesticider
Pressemedarbejder Signe Thomsen, Miljøstyrelsen, tlf.: 72 54 44 60/91329532,