Danskerne byttede – og det nyttede

10-09-2012
Pressemeddelelse

Søndag var udnævnt til national Store Byttedag, og det havde fået mange til at rydde op i gemmerne. Flere tons brugbare ting skiftede i løbet af dagen hænder. Til glæde for både giver og modtager – og til gavn for miljøet.

Søndag var udnævnt til national Store Byttedag, og det havde fået mange til at rydde op i gemmerne. Flere tons brugbare ting skiftede i løbet af dagen hænder. Til glæde for både giver og modtager – og til gavn for miljøet.

Danskerne byttede i stor stil alt fra bukser, bamser og børnetøj til bøger, borde og bageforme. Anledningen var den landsdækkende event Store Byttedag, som er en del af Miljøstyrelsens kampagne ”Brug mere – spild mindre”.
Miljøstyrelsen havde i samarbejde med bl.a. Københavns Kommune inviteret til byttedag på parkeringspladsen ved TAP1 på Carlsberggrunden i København, hvor omkring 3.000-4.000 mennesker kiggede forbi i løbet af dagen. Men også mange andre steder i landet blev der holdt byttedag – bl.a. i Aarhus, Silkeborg, Amager og Nørrebro.
- Byttemarkedet på Nørrebro havde valgt at veje alle de ting, folk kom med. Vi ved, at slutresultatet blev næsten 3,5 tons, hvoraf størstedelen i løbet af dagen fandt ny ejer. Og vi ved, at der hver dag bliver indleveret omkring 400 kg møbler, bøger og andre brugbare ting på hvert af Amagerforbrændings fir e byttecentre. Det vidner om, at danskerne for alvor har fået øjnene op for værdien af at bytte sig frem, fortæller Anne-Mette Lysemose Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen.
Bytte frem for at smide ud
Kampagnen ”Brug mere – spild mindre” skal få os til at begrænse vores affaldsmængder. Den sætter fokus på, hvordan vi gennem enkle handlinger i dagligdagen kan gavne miljøet, spare ressourcer, og spare penge.

Eksempelvis ved – som i dagens opfordring – at bytte ting i stedet for at smide ud og købe nyt. Og der er stort potentiale i at bytte sine ting væk frem for at smide ud og købe nyt. Hvis alle danskere eksempelvis byttede en bog (600 g) i stedet for at købe en ny, som senere blot ville ende som affald, kunne vi spare omkring 3.340 tons affald, 7.250 tons CO2-udledning og 39.000 tons ressourcer.

- Hver dansker producerer over en halv ton synligt affald om året. Men vi producerer langt mere affald, end vi ser. Faktisk er vores samlede skjulte ressourceforbrug – altså de ressourcer, der går til produktionen af vores ting – på over 70 tons per indbygger. Det svarer til vægten af 60 personbiler, fortæller Anne-Mette Lysemose Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen.

Flittige og kreative børn
Store Byttedag ved TAP1 var mere end kun bytte. Der var bl.a. modeshow med tøj fra Frelsens Hærs nye tøjlinje, Redesign, hvor brugt tøj har fået nyt liv, så de fremmødte kunne få inspiration til, hvordan de på et lille budget kan komme til at ligne en fashionista. Kuno Bonne forvandlede i løbet af dagen en gammel kabelrulle til et trendy sofabord. Og mange børn foldede kreativiteten ud i Frøken Svendsens populære workshop, hvor bl.a. gamle æsker, syltetøjsglas og hårbøjler fik nyt liv.

Kampagnen ”Brug mere – spild mindre” skyder mandag den 10. september en ny konkurrence ”Danmarks længstlevende …” i gang. Den giver danskerne mulighed for at vise de ting, de værner særligt om, eller som de har sat et helt særligt og selvstændigt præg på. Læs mere på www.brugmerespildmindre.dk .

Seks gode råd til mindre affald

1.Køb kvalitet: Køb produkter, der kan holde, og som kan repareres.
2.Lad tingene gå videre: Del, giv, byt, lån, køb brugt, og brug lejeordninger.
3. Brug igen og igen: Brug produkter og emballager, der kan bruges mange gange, og brug dine gamle ting på nye måder.
4.Køb noget, der aldrig bliver til affald: Gå efter miljøvenlige oplevelser, og køb spil, musik og film som downloads.
5.Spild mindst muligt: Køb kun det, du har brug for, undgå madspild, brug e-boks, og sig nej tak til trykte reklamer.
6.Undgå skadelige stoffer: Køb produkter, der er mærket med Svanen eller Blomsten – og undgå produkter, der belaster miljøet.

Fotos:
Find billeder fra Store Byttedag i København på www.mst.dk  

Fotograf: Claudia Dons

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:
Jenny Bøving Arendt, presse- og kommunikationschef i Miljøstyrelsen, Tlf.: 72 54 41 07 / mail: