Frisørernes arbejdsmiljø i fokus

12-11-2012
Kemikalier

Det var især frisørernes kemiske arbejdsmiljø, der mandag den 12. november blev diskuteret på en informationsdag, arrangeret af Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet.

Det var især frisørernes kemiske arbejdsmiljø, der mandag den 12. november blev diskuteret på en informationsdag, arrangeret af Miljøstyrelsen og Arbejdstilsynet. Baggrunden er blandt andet de dystre statistikker, der siger, at frisører i gennemsnit kun holder 8 år i deres fag – blandet andet på grund af dårligt arbejdsmiljø.

En række forskere og myndighedsrepræsentanter holdt mandag den 12. november oplæg om den nyeste viden inden for frisørernes arbejdsmiljø på en informationsdag for frisører. Blandt arrangørerne var Jens Skovgaard Lauritsen fra Arbejdstilsynet, som fortalte om statistikker for frisørers arbejdsskader. Det er hudsygdomme og skader på bevægeapparat, der udgør de to største problemområder. Hudsygdommene er typisk eksem og allergi – eksem skyldes ofte ”vådt arbejde”, dvs. at huden er i kontakt med vand og sæbe en stor del af en arbejdsdag, og allergi skyldes kontakt med kemiske stoffer. Skader på nakke, skuldre, arme og ryg opstår ved skæve arbejdsstillinger, når der klippes og vaskes.

Elsker sit fag trods allergi
Blandt tilhørerne var Gitte Christensen og Lene Andersen, som har trodset statistikkerne og holdt langt mere end 8 år i faget. Gitte kom i lære i ’67 og Lene i ’79 og begge er ”still going strong” og har ikke intentioner om at forlade faget – og det endda på trods af, at Gitte har allergi over for en lang række stoffer.

”Jeg bruger altid handsker, også når jeg vasker kundernes hår. Jeg har været opmærksom på det fra start, for jeg havde allerede eksem, inden jeg blev frisør – men det var bare det eneste, jeg ville være”, siger Gitte.

Det handler om at tænke smart
Lene bruger kun handsker, når hun skyller kundernes hår for farve, permanent og anden ”kemi”.

”Alle bruger handsker, når de rører ved kemi – det er ikke alle, der gør det ved almindelig hårvask, men det er bare en vane. De, der har et problem, skal nok finde ud af at bruge handskerne”, siger hun.

Hun tilføjer, at man ikke kan undgå at røre kemien i håret – eksempelvis ved en farvning, da nyfarvet hår afgiver lidt farve bagefter.

”Men så handler det om at gøre tingene i den smarte rækkefølge – altså klippe først og så behandle kemisk bagefter”.

Mærkelige og skæve arbejdsstillinger
Både Lene og Gitte kunne nikke genkendende til oplægget om skæve arbejdsstillinger, der kan give problemer i bl.a. nakke og skuldre. Lene fortæller, at hun på kurser ind imellem bliver præsenteret for arbejdsstillinger, der er meget uhensigtsmæssige;

”Tit, når vi skal lære nye klippeteknikker, så har man en fornemmelse af, at det skal være lidt anderledes og smart, og at man skal stå i nogle akavede stillinger for at klippe efter en helt ny metode. Så kan man bagefter måske godt se, at man sagtens kan klippe den frisure uden at skulle bruge arme og skuldre på en mærkelig måde”, siger Lene, og Gitte supplerer:

”Det handler også meget om, hvordan kunderne sidder i stolen”.

”Selv om man beder dem rette sig op, så går der to min, så sidder de og hænger igen. Men, hvis jeg så siger, at det går ud over frisuren, og det bliver klippet skævt, hvis de ikke retter sig op, så hjælper det som regel”, siger hun.

Råd fra garvede til nye frisører
Hvis Gitte og Lene skal give et par gode råd til nyuddannede frisører nævner de følgende:

  • Brug handsker
  • Husk udsugning
  • Sørg for at arbejde alsidigt, undgå at sidde i samme stilling hele tiden
  • Husk at holde pauser
  • Pas på dig selv også i fritiden, fx ved at få motion og spise sundt


Af andre indlæg på dagens møde var et oplæg om kosmetiklovgivningen ved Bettina Andersen (MST), om arbejdsmiljøreglerne ved Susanne Høyer (AT), en gennemgang af epidemiologi om håndeeksem og graviditet ved Niels Ebbehøj fra Arbejdsmedicinsk klinik Bispebjerg, samt en gennemgang af Susan Hovmand Lysdals Ph.D. projekt om frisører og håndeksem. Endelig var der indlæg ved Heidi Søsted, fra Videncenter for Frisører om forebyggelse af håndeksem og ved Jeanne Duus, Videncenter for Allergi om allergi og kemiske stoffer i frisørbranchen.