Danmarks længstlevende er fundet...

22-11-2012
Affald

Miljøstyrelsen har gennemført konkurrencen ”Danmarks længstlevende”, hvor danskerne er blevet bedt om at vise deres flotteste klenodier – ting med sjæl, der er passet særligt godt på.

En Long John-cykel fra 1959, der er erhvervet for tre flasker rødvin og restaureret hjemme i stuen. En flyvende campingvogn – til simulerede flyveture. Og en skoletaske, der troligt har fulgt sin ejer siden børnehaveklassen i 1977. Det blev vinderne i konkurrencen ”Danmarks længstlevende …”.

Det var ikke nogen nem opgave, som de tre dommere – skuespiller Laura Drasbæk, handyman Kuno Bonne og kontorchef i Miljøstyrelsen Dorte Hermansen – havde fået, da de skulle kåre vinderne af Miljøstyrelsens konkurrence ”Danmarks længstlevende”.

Konkurrencen opfordrede danskerne til at indsende fotos af de ting, som de værner om – gerne ledsaget af gode historier. Miljøstyrelsen modtog i alt 132 bidrag, der var præget af stor kreativitet og mange personlige beretninger. Bidrag, der vidner om mange muligheder for at forlænge tings liv – fx gennem reparationer, brug af ting til nye formål og fornyelse – og dermed gavne miljøet, spare ressourcer og spare penge ved ikke at skulle købe nyt.

Tre vinderbidrag med en lang historie
Inden for kategorien cykler faldt dommernes valg på en totalrenoveret ”Long John” fra 1959. Cyklen tilhører Bo Sillemann fra Dragør, som selv har restaureret den hjemme i stuen.

Vinderen af møbelkategorien blev en gammel campingvogn, som Claus Nørgaard fra Herning har forvandlet til en såkaldt mobil DC-9/MD-80 flysimulator. Claus bruger campingvognen til at slappe af med lidt flyvning, men kører den også ud til arrangementer, hvor folk kan få en instrueret simulator-tur.

I kategorien ”tøj og sko” vandt Søren Kofoeds skoletaske fra 1977, som har fulgt ham hele vejen gennem skole-, studie- og arbejdsliv – med enkelte reparationer undervejs hos skomageren.

De tre vindere får hver et gavekort på kr. 5.000 og en flot, brugt ting skænket af hhv. Lauritz.com, Recycles og Genbyg.

Du kan se alle bidrag til konkurrencen – og hente inspiration – på danmarkslængstlevende.dk (domænet er ikke aktivt længere) .

Konkurrencen har været en del af kampagnen ”Brug mere – spild mindre”, som du kan læse mere om på www.brugmerespildmindre.dk .