Ny testmetode afslører hormonforstyrrende stoffer

16-03-2012
Pressemeddelelse

OECD har godkendt en ny dansk test der afslører, hvilke kemiske stoffer der er hormonforstyrrende og ændrer kønnet på fisk.

OECD har godkendt en ny dansk test der afslører, hvilke kemiske stoffer der er hormonforstyrrende og ændrer kønnet på fisk. Metoden er et vigtigt bidrag til at sikre bedre beskyttelse, også for mennesker.

Små mængder af kemikalier kan ændre kønnet på fisk og påvirke en fiskebestand så meget, at den risikerer at uddø. Det kan en ny dansk testmetode, som den eneste anerkendte metode, nu forudsige.

Det er Miljøstyrelsen og Nordisk Ministerråd, der har finansieret og samarbejdet med de forskere fra Syddansk Universitet og DHI, der har udviklet testen, som kan bruges til at vurdere, om kemiske stoffer er hormonforstyrrende.

Den nye metode fra Syddansk Universitet og DHI er unik på flere områder. Selvom det er fisk, der testes, kan metoden også medvirke til at afsløre, om kemikalier kan ændre på menneskers hormonbalance, og om kemikalierne skader mekanismer i kroppen.

- Det forbedrer vores muligheder for at fjerne nogle farlige kemikalier fra markedet , siger Flemming Ingerslev der er kemiingeniør i Miljøstyrelsens kemikalieenhed, der har finansieret størsteparten af projektet.

Unik testmetode
Selv hvis fisk udsættes for uhyre lave koncentrationer af nogle hormonforstyrrende kemikalier, kan de skifte køn. Det syntetiske væksthormon trenbolon, der bruges i kvægavl i bl.a. USA og Sydamerika, er et godt ek sempel på et kemikalie, som testen ka n afsløre.

- Det er lykkedes os at udvikle en metode, der opfylder nogle ekstreme krav til følsomhed. Metoden kan fx afsløre, at hvis der blot hældes 0,1 gram trenbolon i 45 millioner liter vand, hvilket svarer til 18 olympiske svømmebassiner, så kan det få alle hunfisk i vandet til at skifte køn , siger forsker på Syddansk Universitet, Henrik Holbech.

OECD-lande skal acceptere testresultater
Hvis den danske metode viser, at et stof er hormonforstyrrende, så er alle OECD-lande, ifølge deres lovgivning, forpligtet til at acceptere testens resultat. Derudover kan den nye metode i visse tilfælde reducere brugen af forsøgsdyr med mere end en tredjedel.

- Hvis metoden viser, at et stof er hormonforstyrrende i en test her i Danmark, så skal alle andre OECD-lande acceptere dette resultat. Det sparer en masse forsøgsdyr og effektiviserer testningen af kemikalier , siger Flemming Ingerslev.

Testmetoden er et vigtigt skridt på vejen til at få bedre kontrol over anvendelsen af alle de kemikalier, som vi omgiver os med i vores dagligdag i for eksempel emballage, kosmetik og andre forbrugerprodukter.

Yderligere oplysninger:
Kemiingeniør, Miljøstyrelsen, Flemming Ingerslev, tlf. 7254 4520, e-mail:
Pressemedarbejder, Miljøstyrelsen, Lars Hjortshøj, tlf. 7254 4188, e-mail: