Miljøstyrelsen advarer mod giftige stoffer til desinfektion af stalde og vandanlæg

02-05-2012
Pressemeddelelse

Miljøstyrelsen har netop nedlagt salgsforbud mod en række produkter, der bruges til desinfektion af blandt andet stalde, vandfontæner, terrasser, tage og vandbeholdere samt til at fjerne mug og skimmel. Produkterne indeholder meget giftige stoffer (PHMG og PGH), der har vist sig at være farlige ved indånding

Miljøstyrelsen har netop nedlagt salgsforbud mod en række produkter, der bruges  til desinfektion af blandt andet stalde, vandfontæner, terrasser, tage og vandbeholdere samt til at fjerne mug og skimmel. Produkterne indeholder meget giftige stoffer (PHMG og PGH), der har vist sig at være farlige ved indånding.

Miljøstyrelsen advarer derfor mod at bruge produkter som indeholder stofferne i sprayform eller fint forstøvet form. To firmaer har fået påbud om at tilbagekalde produkterne fra markedet for at de kan give produkterne rigtig faremærkning.

Baggrunden er at WHO har udsendt en advarsel om en mulig sammenhæng mellem brugen af stofferne i befugtningsanlæg og alvorlige lungeeffekter på baggrund af en pressemeddelelse fra de koreanske sundhedsmyndigheder.

I Danmark kender Miljøstyrelsen to virksomheder, Ketox A/S og Aquatex ApS, som markedsfører produkter med de meget giftige stoffer. Begge virksomheder har øjeblikkeligt stoppet salget af alle deres produkter som indeholder disse stoffer.

Miljøstyrelsen advarer mod følgende produkter, som indeholder de giftige stoffer:

  • Agrosept bliver solgt til en række desinfektionsformål til landbrug, herunder desinfektion på sprayform i stalde.
  • Algerex-produkter markedsføres både i flydende form og på tabletform til desinfektionsformål mod belægninger på tage, murværk og terrasser samt til behandling i vandanlæg og vandbeholdere. Produkterne sælges både til privat og professionel anvendelse.

Miljøstyrelsen advarer mod brug af de mangelfuldt faremærkede produkter. Købere af disse produkter opfordres til at kontakte forhandleren for at få oplyst, hvordan produkterne kan leveres tilbage.

Det er sparsomt med data på stofferne. Miljøstyrelsen vurderer dog på baggrund af oplysninger fra den ene producent sammenholdt med data fra de koreanske myndigheder og med toksikologien fra et "søsterstof", at produkter der indeholder de nævnte stoffer (PHMG og PGH) og som sælges i Danmark bør klassificeres og faremærkes i forhold til egenskaben meget giftig ved indånding fordi indholdsstofferne har omfattende effekter på lungerne ved indånding i sprayform.

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion er ved at undersøge, om stofferne også findes i andre produkter i Danmark.

Pressemeddelelse fra Korea via WHO.pdf
Pressemeddelelse fra Korea via WHO om dyretest.pdf

Yderligere oplysninger
Kontorchef Sonja Canger telefon: 7254 4337 / 4085 9852