Status på det danske forslag til EU forbud mod fire ftalater

05-07-2012
Kemikalier

Det europæiske kemikalieagentur ECHA vil ikke anbefale et dansk forslag om forbud mod fire ftalater, fordi de tror, at forbruget af produkter med ftalater vil være faldende, og der derfor ikke længere er en risiko. Miljøstyrelsen er uenig i EU's vurdering.

Det europæiske kemikalieagentur ECHA vil ikke anbefale et dansk forslag om forbud mod fire ftalater, fordi de tror, at forbruget af produkter med ftalater vil være faldende, og der derfor ikke længere er en risiko. Miljøstyrelsen er uenig i EU's vurdering.

Miljøstyrelsen arbejder på et dansk forbud mod de fire farligste ftalater og Danmark sendte sideløbende i foråret 2011 et forslag til et EU-forbud mod ftalaterne. Forslaget er baseret på den samlede effekter af de fire ftalater fra alle kilder (kombinationseffekter) og foreslår et forbud mod brug af de fire ftalater, da der kan være en risiko, når der tages højde for kombinationseffekter. Ftalaterne kan bl.a. anvendes i vinylgulve, plastsandaler, luftmadrasser og pilatesbolde.

Forslaget til EU-forbud er nu behandlet af to videnskabelige udvalg under Kemikalieagenturet (ECHA), nemlig Udvalget for Risikovurdering (RAC) og Udvalget for Socioøkonomisk Analyse (SEAC). De to udvalg har konkluderet, at Danmark ikke har tilstrækkelig dokumentation til at foreslå et forbud.

RAC forventer nemlig, at de allerede vedtagne initiativer for ftalaterne har sænket forbruget og på sigt vil sænke forbruget yderligere (initiativerne er bl.a. en godkendelsesordning for brug af ftalaterne i EU-produktion, forbud mod ftalater i legetøj og småbørnsartikler samt forbud i fødevarekontaktmaterialer).

- Miljøstyrelsen er uenig i RACs vurdering. Vi har lavet beregninger, der viser, at der kan være en risiko for forbrugere som bruger produkter, der indeholder ftalater, og de produkter findes stadig på markedet. Herudover har vi undersøgelser af urin fra børn og voksne fra 2007 og 2008, der viser en risiko. Det er for usikkert at antage, at forbruget vil falde, fordi der kommer en godkendelsesordning for brugen af de fire ftalater i EU. Mange produkter bliver nemlig importeret fra ikke-EU-lande og disse produkter er ikke omfattet af godkendelsesordningen, siger Shima Dobel.

RAC konkluderer dog, at man bør følge udviklingen i forbruget af de fire ftalater fremover, samt følge resultater af målinger af de fire ftalater i urinprøver.

- Det er positivt, at EU’s risikovurderingskomite RAC på baggrund af det danske forslag nu anerkender ”kombinationseffekt-princippet” og dermed, at man kan lave forbud baseret på den samlede effekt fra stoffer, som har samme virkningsmekanisme. Den konklusion er uhyre vigtig i vores fortsatte arbejde for at beskytte forbrugerne og i forhold til vores fremtidige muligheder for at lave EU-forbud, siger Shima Dobel.

Processen med at udarbejde et dansk forbud mod de fire ftalater kører videre.

Den samlede udtalelse fra de to udvalg forventes sendt til Kommissionen i december 2012. Kommissionen skal reagere på forslaget og udtalelserne inden 3 måneder fra det tidspunkt, hvor udtalelserne er modtaget.

Fakta:
Se ECHAs pressemeddelelse http://echa.europa.eu/en/web/guest/view-article/-/journal_content/926431e7-3a71-4f06-b22c-9c6b54966df3

SEACs udkast forventes i høring i starten af juli med en tre måneders høringsfrist. Man vil kunne give kommentarer på http://echa.europa.eu/web/guest/restrictions-under-consideration/-/substance/490/search/%20/term

Link til RAC opinion: http://echa.europa.eu/web/guest/restrictions-under-consideration/-/substance/490/search/%20/term