Ny undersøgelse af PAH’er i børneprodukter

11-01-2012
Kemikalier

Miljøstyrelsen har netop undersøgt 20 stykker legetøj og børneprodukter i gummi og plast, og der er fundet PAH’er i samtlige produkter.

Miljøstyrelsen har netop undersøgt 20 stykker legetøj og børneprodukter i gummi og plast, og der er fundet PAH’er i samtlige produkter.
I 18 af de undersøgte produkter er koncentrationerne dog så lave, at det forventes, at der er tale om urenheder. Derfor vurderer Miljøstyrelsen umiddelbart, at koncentrationerne ikke kan bringes længere ned i disse produkter.
- Vi har anvendt en følsom analysemetode, som kan måle PAH’er ned til et meget lavt koncentrationsniveau, og det kan forklare, at vi har fundet PAH’er i alle produkter, siger Shima Dobel, Kemiker i Miljøstyrelsen.
De to produkter med højere koncentrationer af PAH’er er et cykeldæk og håndtagene på et løbehjul. Ifølge Miljøstyrelsen bør det i disse produkter være muligt for producenterne at oprense råvarerne, så koncentrationsniveauerne bliver lavere.
Danmark støtter PAH-forbud i EU
PAH’er er en gruppe af stoffer, hvoraf nogle er kræftfremkaldende. PAH’er findes som urenheder i blødgørende olier til plast og som en bestanddel af farvestoffet og tilsætningsstoffet carbon black.
EU-Kommissionen ser netop nu på, hvordan man kan regulere PAH’er i EU på baggrund af en rapport fra Tyskland, der dokumenterer behovet for et forbud i bl.a. legetøj og andre produkter til børn. Danmark støtter et sådant forbud, og kan bruge den nye undersøgelse til at presse på for et forbud i EU mod PAH’er i produkter til børn.
Download undersøgelsen: PAH'er i produkter til børn

Yderligere oplysninger:

Shima Dobel, Kemiker, Miljøstyrelsen, tlf.: 7254 4315, e-mail: