Kontrol: Masser af ulovlig jul på dåse   

10-12-2012
Pressemeddelelse

Seks ud af ti spraydåser med julesne, glimmer og konfetti er ulovlige, viser en kontrol fra Miljøstyrelsen.

Seks ud af ti spraydåser med julesne, glimmer og konfetti er ulovlige, viser en kontrol fra Miljøstyrelsen. Butikker og importører bliver nu bedt om at fjerne dåserne fra hylderne med det samme.

Det er både flot og populært at sætte prikken over i’et på dekorationen med en gang sne-, glimmer- eller guldspray. Men alt for mange af de populære spraydåser er ulovlige, viser en kontrol fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.

Styrelsens inspektører har i alt taget 58 spraydåser fra 55 butikker i hovedstadsområdet, Roskilde og på internettet med sig hjem til undersøgelse. 34 spraydåser har vist sig at være ulovlige. Det har Kemikalieinspektionen fundet ud af alene ved at kigge bag på dåserne og sammenholde oplysningerne med information fra importørerne. De ulovlige dåser indeholder drivhusgasser, som bidrager til global opvarmning, eller er mærket som ”yderst brandfarlig”, hvilket ikke er tilladt i spray til dekoration og spøg og skæmt.

- Det skulle jo gerne være hyggeligt og ufarligt at pynte op til jul og fejre nytåret. Vi havde regnet med at finde få ulovlige produkter, så det kommer noget bag på os, at vi kan finde så meget ude på butikshylderne og på internettet. Vi er netop nu ved at få fjernet de ulovlige dåser fra markedet , siger leder af Kemikalieinspektionen, Birte Børglum.

Nu skal yderligere undersøgelse af de resterende 24 dåser fastslå, om de også er ulovlige. Det kan være, at de også indeholder drivhusgasser, er brandfarlige, ikke er mærket korrekt eller indeholder andre ulovlige, kemiske stoffer.

- Vi er klar over, at mange danskere allerede har købt dåser her op til jul. Som forbruger kan det være svært at finde ud af, om man står med en ulovlig spray i hånden. Det er nemlig ikke alle dåser, hvor der er oplysninger om brandfare, drivhusgasser eller andre kemiske stoffer bag på dåsen. Hvis folk er i tvivl, opfordrer vi dem til at aflevere dåsen på den lokale genbrugsplads, så den kan blive destrueret som farligt affald , siger Birte Børglum.

Miljøstyrelsen er netop nu ved at indhente supplerende oplysninger fra importørerne af de dåser, som skal undersøges yderligere. Samtidig indsamler styrelsens inspektører flere spraydåser med konfetti fra importører, som endnu ikke har sendt dem ud i nytårshandlen.

Sådan sprayer du julestemning med omtanke:
Spayflasker med julesne og glimmer er blevet populære til at skabe stemning. Ofte har produkterne et stort indhold af organiske opløsningsmidler, så de skal bruges med omtanke.
• Brug altid glimmer-, guld-, sølv- eller bronzespray udendørs. Lad også produkterne tørre udendørs
• Begræns brugen af spraydåser med julesne indendørs mest muligt, da de kan indeholde problematiske stoffer

• Undgå at lade børn bruge spraydåserne

• Hold spraydåsen så langt væk fra ansigtet som muligt

• Undgå at sprøjte på huden – brug handsker, dog ikke af naturgumme - de er ikke effektive nok. Spraydåserne kan indeholde stoffer, som kan virke irriterende på huden

• Undgå brug af spraydåserne i nærheden af åben ild. De kan indeholde brandbare stoffer.

Yderligere information:
Birte Børglum, Leder af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, tlf. 72 54 42 97 / mail:
Britt Harder, Inspektør i Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, tlf. 72 54 43 08 /mail:
Jacob Gyldenløve Aaen, presse- og kommunikationsmedarbejder i Miljøstyrelsen, tlf. 72 54 44 62 / mail: