Julens elektronik

03-12-2012
Borger

Gran, nisser og stearinlys - så er det jul. Men julen bringer også masser af ny elektronik ind i hjemmene. Vær med til at bringe den gamle elektronik i miljørigtigt kredsløb.

Banner-collage med elektroniske gaver og julegran

Gran, nisser og stearinlys - så er det jul. Men julen bringer også masser af ny elektronik ind i hjemmene. Vær med til at bringe den gamle elektronik i miljørigtigt kredsløb.

Familien har netop modtaget et julekort fra mormor, som spiller ”Julen har engle lyd”, og lillepigen går rundt og med en festligt blinkende hårbøjle. Nintendoen og en ny smartphone er med hede forhåbninger og krydsede fingre skrevet på børnenes ønskesedler og mor har i al hemmelighed købt en ny barbermaskine til far - som selv har en købt en foodprocessor til mor.

Men når gaverne juleaften er pakket op og spændingen udløst opstår spørgsmålet, hvad gør jeg med den gamle model?

Vi ved det egentlig godt - at elektriske apparater og elektronik skal afleveres til genbrug og miljøbehandling. Alligevel ender i omegnen af 30 % af den markedsførte elektronik de forkerte steder.

Vær med til at slutte elektronik genbrugscirklen

Som borger kan du bidrage til at slutte genbrugscirklen. Den første og bedste måde at genbruge på er naturligvis at lade din elektronik gå videre til andre, som kan få glæde af den.

Men produktet kan enten være i stykker eller helt uddateret, så det ingen værdi har. Her slutter du genbrugscirklen og sikrer miljøbehandling af dit gamle produkt, når du benytter kommunens indsamlingsordning.

  • Du kan altid aflevere elektronik affald på den nærmeste genbrugsstation.
  • Nogle kommuner har andre ordninger udover genbrugspladsen, hvor du kan aflevere elektronik, for eksempel til en miljøbil.
  • Få mere information hos din egen kommune.

Og husk, at det syngende postkort og den blinkende hårbøjle også skal afleveres som elektronik affald - hvis de ikke gemmes til genbrug, næste år.

Miljøstyrelsens tip om elektronik