Pæredygtig adfærd

29-08-2012
Borger

Fra september er det slut med glødepærerne, og mange vælger i stedet sparepærer. Husk, at sparepæren skal afleveres på genbrugsstationen. Hvis uheldet er ude, og sparepæren går i stykker, så vær opmærksom på, at der skal ryddes op med omhu, da pæren indeholder små mængder kviksølv.

Knust sparepære

Sparepærer og lysstofrør indeholder små mængder kviksølv, så pas på miljøet - og dit helbred, når lyset er gået ud. Er de gået i stykker, får du herunder nogle gode råd til, hvordan du på en sikker måde rydder op og afleverer dem på genbrugsstationen. Det er også der, de brugte pærer og lysstofrør skal hen.

1. Åbn vinduet
En sparepære, der går i stykker, frigiver små mængder kviksølvdampe, som du bør undgå at indånde. Åbn vinduet, og lad det stå åbent, mens du gør rent.

2. Skrab op med karton og tør efter med våd køkkenrulle
Det er vigtigt, at du får samlet alle rester op. Lad være med at bruge kost – det spreder kviksølvet i rummet. Brug i stedet karton til at skrabe resterne op med. Tape kan bruges til at samle rester i sprækker og revner. Tør efter med våd køkkenrulle for at få de sidste små rester med.

3. Læg resterne i en lufttæt beholder og aflever på genbrugsstationen
Pak resterne mv. forsvarligt ind og læg det i en lufttæt beholder, for eksempel et syltetøjsglas eller en frysepose. Aflever det på genbrugsstationen eller til anden kommunal indsamling, hvor der kan afleveres sparepærer.

4. Luft ekstra ud bagefter
Sørg for gennemtræk i 15 minutter efter oprydningen. For en sikkerheds skyld er det også en god idé at lufte ekstra ud de efterfølgende 14 dage, da der kan være små rester tilbage.

De fire råd er en forkortet udgave af Miljøstyrelsens fælles anbefalinger med Arbejdstilsynet og Sundhedsstyrelsen, som du kan læse her (word).

Mere information og instruktionsfilm