Private bruger færre belastende sprøjtemidler

20-08-2012

Der bliver brugt færre miljø- og sundhedsbelastende sprøjtemidler i de danske haver. Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen.

Der bliver brugt færre miljø- og sundhedsbelastende sprøjtemidler i de danske haver. Det viser nye tal fra Miljøstyrelsen.

Den nye opgørelse fra Miljøstyrelsen over salget af sprøjtemidler til private viser at det totale salg er fordoblet fra 2010 til 2011, men også at haveejerne i stigende grad vælger at løse deres haveproblemer med de mindst skadelige sprøjtemidler.

Salget af de mindst miljø- og sundhedsbelastende mosmidler er således tredoblet fra 28,6 tons i 2010 til 85 tons i 2011. Samtidig er salget af de mindst belastende ukrudtsmidler, som bruges på arealer med fliser, terrasser og indkørsler steget med 70 procent, mens salget af de mere belastende glyphosatprodukter er faldet med 23 procent.
Se opgørelse over salg af sprøjtemidler til private i 2011


Karakter til sprøjtemidler
Miljøstyrelsen udgiver en liste, hvor alle sprøjtemidler til haven får karakter efter, hvor meget de påvirker miljø og sundhed.
Se samlet karakterliste over sprøjtemidler på det danske marked (link ikke længere aktivt). 
Enkle råd
På Miljøstyrelsens hjemmeside godthavemiljø.dk kan borgerne få råd til, hvordan man køber, bruger og skiller sig af med sprøjtemidler, og tips til bekæmpelse uden brug af sprøjtemidler.
Råd når man sprøjter i haven
1. Tjek √ før du køber  (afspejler den karakter, Miljøstyrelsen har givet produktet).
2. Køb kun produkter godkendt til private
3. Køb kun produkter godkendt i Danmark
4. Læs etiketten og sprøjt efter instrukserne
5. Hold børn og husdyr væk, når du lige har sprøjtet
6. Smid ikke sprøjtemidler med faremærke i skraldespanden
Læs mere på godthavemiljø.dk
En sprøjtefri have
Der findes mange metoder og tips til, hvordan man kommer ukrudt og insekter til livs uden kemiske hjælpemidler. Miljøstyrelsen har samlet nogle af dem på hjemmesiden godthavemiljø.dk
Læs mere på godthavemiljø.dk