9. september: Danmark bytter

30-08-2012
Pressemeddelelse

”One man’s trash is another man’s treasure”, lyder et engelsk ordsprog. Søndag den 9. september kan du gå på skattejagt, når Store Byttedag løber af stabelen. I København sker det bl.a. ved TAP1 på Carlsberg-grunden, hvor Miljøstyrelsen markerer kampagnen ”Brug mere – spild mindre”.

”One man’s trash is another man’s treasure”, lyder et engelsk ordsprog. Søndag den 9. september kan du gå på skattejagt, når Store Byttedag løber af stabelen. I København sker det bl.a. ved TAP1 på Carlsberg-grunden, hvor Miljøstyrelsen markerer kampagnen ”Brug mere – spild mindre”.

Kom af med den store grønne vase, og gå hjem med et par langrendsski! Giv den alt for store kjole videre, og glæd din datter med en dukke. Der er dømt National Store Byttedag den 9. september, når danskerne får mulighed for at skille sig af med ting, de ikke længere bruger, og i stedet gå hjem med en genbrugsskat. De besøgende kan også få peppet den triste del af garderoben op og få repareret og genopfrisket et gammelt møbel.

Store Byttedag sætter fokus på gevinsterne ved at give ting et langt liv ved eksempelvis at bytte og reparere, så både ressourceforbrug og affaldsmængde kan begrænses.

Og der er stort potentiale i at bytte sine ting væk frem for at smide ud og købe nyt. Hvis alle danskere eksempelvis byttede en bog (600 g) i stedet for at købe en ny, som senere blot ville ende som affald, kunne vi spare omkring 3.340 tons affald, 7.250 tons CO2-udledning og 39.000 tons ressourcer.

Store Byttedag byder også på loppemarkedsboder, hvor du vil kunne gøre et godt fund. På aktivitetstelte, hvor du kan lave et unikt pusleunderlag, en lampeskærm af garnrester eller vægudsmykning til børneværelset. Og på genbrugs-modeshow med designer-tema, hvor du kan få inspiration til, hvordan du kommer til at ligne en fashionista på et lille budget.

Store Byttedag
• Søndag den 9. september er udpeget som Danmarks nationale Store Byttedag.
• Her markerer Miljøstyrelsen kampagnen ”Brug mere – spild mindre” med et arrangement fra kl. 10-16 ved TAP1 på Carlsberg-grunden.
• Det sker i samarbejde med Københavns Kommune og sommermarkedet på Carlsberg – samt en række kreative kræfter. 

Fakta og råd om affald
• Vi danskere producerer meget affald – faktisk producerer hver dansker over en halv ton synligt affald om året.
• Men vi producerer langt mere affald, end vi ser. Vores samlede skjulte ressourceforbrug er nemlig på over 70 tons per indbygger. Det svarer til vægten af 60 personbiler

Seks gode råd til mindre affald

1. Køb kvalitet: Køb produkter, der kan holde, og som kan repareres.
2. Lad tingene gå videre: Del, giv, byt, lån, køb brugt, og brug lejeordninger.
3. Brug igen og igen: Brug produkter og emballager, der kan bruges mange gange, og brug dine gamle ting på nye måder.
4. Køb noget, der aldrig bliver til affald : Gå efter miljøvenlige oplevelser, og køb spil, musik og film som downloads.
5. Spild mindst muligt: Køb kun det, du har brug for, undgå madspild, brug e-boks, og sig nej tak til trykte reklamer.
6. Undgå skadelige stoffer : Køb produkter, der er mærket med Svanen eller Blomsten – og undgå produkter, der belaster miljøet.
(Kilde: Miljøstyrelsen)

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:
• Jenny Bøving Arendt, presse- og kommunikationschef i Miljøstyrelsen, Tlf.: 72 54 41 07 / mail: .