Undgå unødig kemi - vask dit nye tøj

12-09-2011
Pressemeddelelse

Farvestoffer, formaldehyd og optisk hvidt er ofte skjulte kemiske gevinster, når nyt tøj ryger ned fra butikkernes hylder og hjem i tøjskabet. Selvom stofferne ikke er ulovlige, kan den samlede udsættelse for kemikalierne være problematisk.

Sådan lyder opfordringen fra Miljøstyrelsen, der netop har skudt en kampagne i gang, der sætter fokus på kemikalierester i nyt tøj.

Farvestoffer, formaldehyd og optisk hvidt er ofte skjulte kemiske gevinster, når nyt tøj ryger ned fra butikkernes hylder og hjem i tøjskabet. Selvom stofferne ikke er ulovlige, kan den samlede udsættelse for kemikalierne være problematisk. Stofferne kan også i nogle tilfælde give allergiske reaktioner, udslæt og irriteret hud. Derfor lyder opfordringen i kampagnen, at man skal vaske nyt tøj, inden man tager det i brug.

Knap otte ud af ti er godt klar over, at der kan være kemikalierester i deres nye tøj. Alligevel er det kun knap fire ud af ti, der altid vasker deres nye tøj, inden de tager det på. Det viser en ny undersøgelse, som Miljøstyrelsen har fået lavet.

- Vi er omgivet af kemikalier i vores hverdag. De er i vores tøj, i kosmetik og plejeprodukter og i en række andre produkter, som vi dagligt er i kontakt med. Samlet set kan de udgøre en risiko for vores sundhed. Derfor er det vigtigt, vi selv gør noget, der hvor vi kan. Og heldigvis kan vi vaske en stor del af restkemikalierne ud af vores nye tøj og på den måde nedsætte udsættelsen for unødig kemi, siger Louise Fredsbo Karlsson fra Miljøstyrelsen.

Ud over at vaske det nye tøj før brug, kan man også vælge miljømærket tøj. På den måde sikrer man sig, at tøjet er fremstillet uden brug af kendte skadelige kemikalier, samt at det er produceret på en miljømæssig forsvarlig måde.

- Desværre er udbuddet af miljømærket tøj endnu ikke stort, men vi håber, at kampagnen kan være med til at øge efterspørgslen og på sigt udbuddet af miljømærket tøj, siger Louise Fredsbo Karlsson.
De mest skadelige kemikalier er forbudt i tøj på det europæiske marked. Kemikalieinspektionen under Miljøstyrelsen fører kontrol med, om der er ulovlige kemiske stoffer i tøj på det danske marked. Der er også et internationalt varslingssystem i EU, der gør øvrige medlemslande opmærksomme på, hvis der bliver fundet for eksempel kræftfremkaldende stoffer i tøj på det europæiske marked.

Få mere at vide om kemikalier i tøj og flere gode råd til at undgå dem her:
www.mst.dk/tøjkemi

Yderligere oplysninger:
Louise Fredsbo Karlsson, tekniker i Miljøstyrelsen, tlf: 72544549, mail:
Jens Dissing Munk, pressemedarbejder i Miljøstyrelsen, tlf: 72544204, mail: