Fuldt skrald på skoleskemaet

03-10-2011
Borger

Ugen igennem er der skrald på skemaet, når folkeskoleelever landet over fra i dag deltager i Miljøministeriets REN Uge.

Ugen igennem er der skrald på skemaet, når folkeskoleelever landet over fra i dag deltager i Miljøministeriets REN Uge. Eleverne fra 4., 5. og 6. klasse skal lære, at affald ikke er noget, der forsvinder af sig selv, og at de selv kan gøre en masse for, at affaldsmængderne bliver mindre - både ude i verden og i lokalområdet, hvor de bor. Det sker blandt andet ved at be-søge forbrændingsanlæg, genbrugspladser og ved at samle skrald.

I morgen, tirsdag den 4. oktober er udnævnt til Store Indsamlingsdag, hvor eleverne er ude i lokalområdet for at indsamle krøllede chipsposer, slikpapir, dåser og andet henkastet affald, som ligger og flyder i naturen og i byen.

Affaldsløfter
I år bliver eleverne som noget nyt opfordret til at afgive tre affaldsløfter som for eksempel: ”Jeg lover, at jeg vil smide mit tyggegummi i skraldespanden” eller: ”Jeg lover, at jeg vil for-tælle mine forældre, hvis jeg får for meget mad med i skole”. Eleverne afgiver løfterne på renuge.dk og kan hænge dem op i klassen eller dele dem med vennerne på Facebook.

- I REN Uge løftes der ikke pegefingre, men ved at opfordre eleverne til at afgive nogle enkle løfter, så håber vi, at de bliver mere bevidste om, at de faktisk kan være med til at gøre noget aktivt i hverdagen for at bringe affaldsmængderne ned, siger Anne-Mette Lysemose Bend-sen fra Miljøstyrelsen.

Netaviser om skrald
I REN Uge nedsætter eleverne også en avisredaktion. I løbet af ugen skal de skrive artikler og tage billeder, som skal bringes i klassens egen online affaldsavis. Aviserne bedømmes herefter af REN Uges dommerpanel, som blandt andet består af miljøministeren, Shane Bronx fra Shanes Verden på DR og Søren McGuire, chefredaktør på magasinet Frikvarter. Dommerne kårer en samlet landsvinder blandt de indsendte aviser. Derudover er der præ-mier til de bedste aviser i hver region.

- Det er en anderledes måde at få eleverne til at tænke over, hvor meget affald vi producerer, og hvad vi gør med det. Vi håber og tror, at eleverne vil tage det mere til sig, hvis de arbejder med emnet på en sjov og spændende måde, siger Anne-Mette Lysemose Bendsen.

Det er niende gang, at Miljøministeriet inviterer landets 4., 5. og 6. klasser til at deltage i REN Uge, og igen i år har mange skoler meldt sig til at deltage.

Læs mere om REN Uge 2011 på renuge.dk.

Yderligere oplysninger:
Anne-Mette Lysemose Bendsen, civilingeniør i Miljøstyrelsen, tlf.: 72 54 43 12, mail:
Mia Jo Otkjær, pressemedarbejder i Miljøstyrelsen, tlf.: 72 54 45 23, mail: