Miljøstyrelsen nedlægger salgsforbud mod sko med svampemiddel

10-03-2011
Borger

Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har i forbindelse med kontrol af 302 par sko og støvler fundet et par sko, som indeholder stoffet dimethylfumarat(DMF). Stoffet er et antimugmiddel, der siden 2009 har været forbudt at anvende i hele EU og derfor har Miljøstyrelsen nedlagt salgsforbud

I august-september sidste år udtog Kemikalieinspektionen i alt 302 par sko og støvler fra 13 skoforhandlere og skoimportører. Skoene blev hos Danmarks Miljøundersøgelser analyseret for dimethylfumarat (DMF) og et par sko viste sig at indeholde DMF over den fastsatte grænseværdi.

DMF er et anti-mugmiddel, som indtil 2009 blev brugt i varer, der skal transporteres over lange afstande i container. Siden 2009 har DMF været forbudt at anvende i varer i hele EU. DMF er et meget allergifremkaldende stof og Miljøstyrelsen har derfor valgt at offentliggøre billede og navn på den pågældende sko. Skoen var en PUMA, model Drift Cat JR.

Den danske importør, PUMA Denmark A/S, har trukket skoen tilbage fra forretningerne. Der var tale om en enkelt vare, som var produceret før forbuddet trådte i kraft.

Miljøstyrelsen vil indberette skoen til det europæiske system til advarsel mod sundhedsfarlige produkter, RAPEX.

DMU´s analyserapport