Nyt krav om miljøzonemærker til udenlandske lastbiler og busser

01-07-2011
Luft

Når en udenlandsk chauffør kører sin bus eller lastbil ind i en af de danske miljøzoner, skal de fra 1. november 2011 have et miljøzonemærke i forruden som deres danske kolleger.

Fra 1. november skal alle tunge køretøjer, der kører ind i en af de danske miljøzoner i København, Århus, Odense og Aalborg, have et miljøzonemærke i forruden. Førhen har det kun været danske vognmænd, der har været omfattet af mærkekravet i miljøzonerne.

Miljøzonemærkerne er et bevis på, at lastbilen eller bussen har en lav partikeludledning og dermed må køre ind i byerne. Allerede i dag skal de udenlandske køretøjer leve op til de skrappe miljøzoneregler, men det bliver nu nemmere for politiet og parkeringsvagterne at tjekke køretøjerne.

Samtidig er det nu blevet muligt for alle vognmænd at bestille deres miljøzonemærke på nettet. Det er noget helt nyt. Det vil sige, at chauffører i fremtiden er fri for at køre deres lastbiler til en synshal for at få et miljøzonemærke, hvis de kan fremvise tilstrækkelig dokumentation elektronisk.

Bøden for at blive taget uden et miljøzonemærke er op til 20.000 kroner alt efter hvor mange regler, der er overtrådt. Siden miljøzonerne trådte i kraft i 2008, er der udstedt tæt på 250 bøder med en samlet bødesum på cirka 5 mio. kr.

Samtidig har miljøzonerne medført, at luften er blevet renere i de danske storbyer. Partikelforureningen fra den tunge trafik i København er reduceret med 60 procent som følge af miljøzonen og miljøkrav til busdrift.

Læs hvordan man får miljøzonemærker her: www.ecosticker.applus.dk

Yderligere oplysninger:
, Miljøstyrelsen, tlf. 72 54 44 17