Stikprøvekontrol frikender tekstiler for gift

22-12-2011
Kemikalier

Miljøstyrelsen har kontrolleret 40 forskellige tekstiler, og ingen af de testede stykker beklædning indeholder såkaldte aromatiske aminer, der er kræftfremkaldende og forbudte.

Undertøj, udklædningstøj og handsker er blandt de 40 stykker tekstiler, som Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion har undersøgt for at se, om de indeholder kræftfremkaldende aromatiske aminer. Ingen af de undersøgte tekstiler indeholder de forbudte stoffer, som EU-kommissionen forbød i 2003.
- Selvom Kemikalieinspektionen kun har kontrolleret en mindre del af markedet, så er der undersøgt så forskellige produkttyper som tasker, tørklæder og udklædningstøj, og der er ikke fundet forbudte stoffer i nogen af dem, siger Birte Børglum, der er leder af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion.
Stikprøvekontrollen blev udført, da der tidligere på året var mistanke om, at tasker og børnetøj på det danske marked indeholdt forbudte aromatiske aminer. Derfor udvalgte Miljøstyrelsen i løbet af efteråret 40 tekstiler i otte landsdækkende butikskæder. Kæderne omfatter både supermarkeder, tøjbutikker og legetøjsbutikker.
Miljøministeriet har bidraget til en vejledning til tekstilbranchen, der skal sikre, at både importører og leverandører har fokus på reglerne.
- Størstedelen af det tøj, vi kan købe i danske butikker, stammer fra lande som Indien og Kina, og derfor er det virkelig vigtigt, at importørerne er opmærksomme på, at reglerne følges helt ude i de yderste led. Det kan vejledningen forhåbentlig hjælpe med til at sætte fokus på, siger Birte Børglum.
To tredjedel af det tøj, forbrugerne køber i Danmark, kommer fra lande uden for EU - hovedsageligt Asien. Hvert år køber Danmark for knapt 14 milliarder kroner tøj og tekstiler i Asien. Derfor stilles der store krav til danske importører i forhold til at sikre sig, at deres underleverandører lever op til EU-reglerne.
Yderligere oplysninger:
Inspektør Hanne Thygesen, Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion, tlf.: 7254 4135, e-mail:
Pressemedarbejder Marie Andergren, Miljøstyrelsen, tlf.: 7254 4585, e-mail: