Ny rapport om nano-materialer giver ikke grund til bekymring over undersøgte stoffer

23-08-2011
Kemikalier

Rapporten konkluderer, at der ikke kan påvises nye og ukendte nano-specifikke effekter ved de undersøgte stoffer. Men der er fortsat brug for mere viden på området.

Tøj, kosmetik og rengøringsprodukter vil i fremtiden indeholde nano-materialer. Nano er ekstremt små kemiske stoffer, der kan forbedre mange forskellige produkter. Men den nye nano-teknologi har også fået en del mennesker til at bekymre sig om, hvorvidt de nye nano-produkter kan skade vores helbred og miljø.

Derfor har Miljøstyrelsen gennemført en undersøgelse af syv af de mest anvendte nano-materialer, der indgår i alt fra tøj til kosmetik. Undersøgelsen er udført af et konsortium af ledende forskere inden for området fra COWI og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

”Undersøgelsen viser, at der ikke aktuelt kan konstateres en konkret risiko for miljø eller sundhed ved de nye nano-produkter,” siger Flemming Ingerslev, civilingeniør i Miljøstyrelsen.

Rapporten, der er en del af Folketingets aftale om kemikaliehandlingsplanen, konkluderer samtidig, at der fortsat er brug for mere viden på området, så vi også i fremtiden kan sikre, at de mange kommende nano-produkter ikke skader vores sundhed og miljø.

Nano-sølv i dine sokker

I dag findes der bukser, der er behandlet med nano, så de er nemmere at holde rene. Desuden findes der sokker, der indeholder nano-sølv, så de ikke bliver sure. Nye typer solcreme indeholder nano, så solcremen er gennemsigtig i stedet for hvid, når du smører den på huden.

Rapporten undersøger syv nano-materialer, der allerede er i brug eller vil blive anvendt i fremtiden. Rapporten viser, at der skal skaffes mere viden om spray-produkter, der indeholder nano, samt nano-sølv der i stigende grad benyttes i forskellige varer.


Læs rapporten:
Survey on basic knowledge about exposure and potential environmental and health risks for selected nanomaterials

Læs mere om nano-materiale her på Miljøstyrelsens side

Yderligere oplysninger:

Flemming Ingerslev, civilingeniør i Miljøstyrelsen, email: , tlf.  7254 4520
Poul Bo Larsen, specialkonsulent i Miljøstyrelsen, email: , tlf. 7254 4137.