Miljøstyrelsen giver sprøjtemidler karakterer

11-04-2011
Pressemeddelelse

Miljøstyrelsen skyder nu en kampagne i gang, hvor havesprøjtemidler får karakterer. På den måde kan haveejerne nemt vælge de midler, der belaster mindst.

Roserne skal stå smukt i prydhaven og græsset mellem fliserne i havegangen skal holdes nede. Derfor bruger to ud af tre danske haveejere sprøjtemidler, og halvdelen af dem bruger de skrappeste midler. Der er alternativer til de mest sundheds- og miljøskadelige sprøjtemidler. Derfor skyder Miljøstyrelsen nu en kampagne i gang, hvor sprøjtemidlerne får karakterer. På den måde kan haveejerne nemt vælge de midler, der belaster miljøet og sundhed mindst muligt.
En undersøgelse fra Miljøstyrelsen viser, at halvdelen af de haveejere, der sprøjter i haven, gerne vil vide mere om de forskellige midler.

- Vi ved fra vores undersøgelser, at et stort flertal af de haveejere, der bruger sprøjtemidler gerne vil sprøjte så skånsomt som muligt, men at de ikke ved nok til at kunne vælge det mindst skadelige. Derfor er viden til haveejerne hel centralt. Der er forskel på produkterne, og de skrappeste sprøjtemidler kan i mange tilfælde erstattes af andre, siger kontorchef Lea Frimann Hansen fra Miljøstyrelsens pesticidenhed.

Miljøstyrelsen har tildelt flueben til alle havesprøjtemidler med fem som højeste score og nul som laveste. Et middel får fem flueben, hvis det er færdigblandet (klar til brug), uden faremærke og indeholder et pesticid, der hurtigt nedbrydes i naturen. Derfor vil produkter med fedtsyrer få flere flueben end de skrappe, koncentrerede produkter med for eksempel glyphosat.

Hvor mange flueben hvert produkt har opnået bliver trykt på postkort, der kommer til at stå i butikker landet over. På den måde kan haveejere nemt og hurtigt vælge det mindst belastende sprøjtemiddel, når de står ved hylderne i supermarkedet, havecenteret eller byggemarkedet.

- Der er nogle haveproblemer, eksempelvis ukrudt i græsset, hvor der ikke er gode alternativer til de skrappeste sprøjtemidler. Der kan man overveje at leve med problemet og følge de råd vi har til en sprøjtefri græsplæne og have, siger Lea Frimann Hansen.

Undersøgelsen viser også, at kun 17 procent af haveejerne vælger produkter, der er færdigblandede og dermed klar til brug. Netop valget af disse produkter er fornuftigt, da haveejerne derved får den korrekte dosering af sprøjtemidlet – og lettere undgår spild. Et andet råd i kampagnen er, at haveejerne ikke skal købe produkter, der er mærket med faresymboler.

Læs mere om kampagnen på: www.godthavemiljø.dk , hvor der også er adgang til Miljøstyrelsen inddeling af sprøjtemidler til haven.

Yderligere oplysninger:
Lea Frimann Hansen, kontorchef i Miljøstyrelsen Pesticider & Genteknologi, tlf. 72 54 45 46/25 65 02 42,
Pressemedarbejder Jens Dissing Munk, Miljøstyrelsen, tlf.:72 54 42 04,

Baggrund
Hovedkonklusioner fra brugerundersøgelse , 2011
6 råd, når du sprøjter
Fakta om kampagnen
Fakta om forbruget i haver