Tips til jul

Julen er en tid præget af bagning, madlavning, hygge, gaveindkøb og klippe-klistre-projekter. Miljøstyrelsen har samlet ni enkle tips, der kan være med til at gøre julen lidt grønnere.

Brug julepynten fra sidste år

En af de faste traditioner er at pynte op i hjemmet. Den meste julepynt kan heldigvis bruges igen og igen. Find derfor julepynten fra sidste år frem og overvej, om du har brug for mere, inden du køber nyt. Måske kan du peppe det op med bånd til ophængning i nye farver eller arrangere det på en ny måde, hvis du trænger til fornyelse.

Send elektronisk julekort

En anden tradition er at sende julekort til familie og venner. Her kan du med fordel vælge det elektroniske julekort frem for det almindelige kort. Det elektroniske julekort bliver ikke til affald, det bliver ikke forsinket pga. vejr og vind og store postsække – og det er et billigere alternativ.

Kreativ gaveindpakning med anderledes papir

Flot indpakkede gaver er en fast juletradition i de fleste hjem. Brug dine gamle aviser og lokalblade til at pakke gaver ind i. Det kan blive flot med en farverig sløjfe omkring, og der findes mange julemotiver i stakken af aviser og lokalblade.

Sig nej tak til julereklamer – og alle de andre reklamer

Julen er også ensbetydende med mange – og lange – trykte reklamer. Brug julen som anledning til at sige nej tak til reklamer, hvis du alligevel ikke læser dem. Tjek de elektroniske reklamer i stedet, hvis du har brug for det.

Undgå madspild i julen

De fem råd om at undgå madspild gælder også i julen:

 • Køb kun den mad, der er behov for.
 • Opbevar maden korrekt, så den holder længere.
 • Tilbered kun den mad, der vil blive spist.
 • Gem madrester, og brug dem senere.
 • Vær opmærksom på holdbarhedsmærkningen, før du smider maden ud.

Giv til dem, som mangler

Brug julen – hjerternes fest – til at gøre noget for mennesker, der har meget brug for det: Giv fx de sko eller den varme jakke, som du ikke længere har brug for, til en organisation, der hjælper hjemløse. Eller giv gaver til familien i form af penge til velgørende formål, hvis ingen alligevel rigtig ønsker sig noget.

Giv miljøvenlige julegaver

 • Køb produkter af god kvalitet, der kan holde i lang tid, og som kan repareres.
 • Køb produkter, der er mærket med Svanen eller Blomsten for at tage hensyn til miljø og sundhed.
 • Køb spil, musik, bøger og film som downloads. så du sparer produktion, transport og emballage.
 • Køb miljøvenlige oplevelser i stedet for ting.

Pakkeleg uden mange små gaver

Pakkeleg er i mange familier og på mange arbejdspladser en fast tradition. Overvej andre muligheder i stedet for 15 små gaver, som ingen rigtig har brug for eller ønsker sig:

 • Køb én stor og attraktiv gave, som alle dyster om. Gerne en miljøvenlig oplevelse i stedet for en ting.
 • Få alle til at medbringe genbrugsgaver – enten købt i en genbrugsbutik eller noget hjemmefra, som man gerne vil lade gå videre.
 • Lad gaverne handle om hyggeligt samvær: Fx en tur i skoven, en skuldermassage eller en middag.

Gør rent, bag og hyg med Svanen og Blomsten

Blomsten og Svanen er de to eneste officielt anerkendte miljømærker i Danmark. Når et produkt er mærket med Blomsten eller Svanen er det en garanti for, at det opfylder skrappe miljøkrav, tager hensyn til den menneskelige sundhed og er af god kvalitet. Til julerengøringen kan der bruges produkter, der er mærket med Svanen og Blomsten. En attraktiv juletradition er julebagningen, hvor kagedåserne bliver fyldt op med julesmåkager. Brug miljømærket bagepapir og muffinforme. Kig også efter Svanen og Blomsten, når du køber stearinlys og servietter til julebordet.