Tips om grill

Er du en af de mange danskere, som elsker at grille om sommeren? Så læs Miljøstyrelsens grønne tips om, hvordan du griller på den mest miljøvenlige måde.

Optænding

  1. Brug gasgrill frem for kulgrill
    En gasgrill udleder mindre CO2 og, du reducerer samtidig grillrøgen.

  2. Brug FSC-mærket eller PEFC-mærket grillkul.
    Så kommer kullene fra en skov, hvor det er sikret, at kullet er produceret af træ, som er dyrket bæredygtigt til gavn for både naturen og lokalsamfundet.

  3. Undgå engangsgrill
    En engangsgrill resulterer i langt mere restaffald.

  4. Brug grill-starter
    Når du bruger grill-starter koncentreres varmen, og kullene bliver hurtigere klar. Jo hurtigere du opnår en høj temperatur, jo bedre er forbrændingen og dermed reduceres røgemissionerne.

  5. Brug tændblokke til at tænde op med
    Tændblokke giver en sikker og effektiv optænding. Derved undgår du, at du skal tænde op flere gange og dermed udlede flere skadelige stoffer. Undgå at bruge tændvæske og avispapir.

  6. Luk for ilttilførslen, når du er færdig med at grille.
    Hvis du har kuglegrill eller en anden grill med låg, så kan du slukke for kullene ved at lægge låg på grillen og lukke spjældene. Så kan du eventuelt bruge kullene igen, næste gang du griller.

Tilberedning

  1. Hold råt kød og tilberedt kød hver for sig.
    Brug to fade og to grilltænger. Sådan undgår du bakterier.
  2. Husk at vaske hænder.
    Man kan nemt overføre bakterier til brød og salat, hvis man ikke vasker hænderne grundigt.
  3. Undgå at kødfedt drypper ned på kullene
    Brug en foliebakke under kødet. Når der drypper fedt fra kødet ned på kullene, frigives der stegemutagener, som kan være kræftfremkaldende.
  4. Skær det brankede fra
    Hvis kødet bliver branket, bør man skære de brankede skorper af, da brankede skorper indeholder stoffer, der øger risikoen for at udvikle kræft.
  5. Noget kød skal gennemsteges
    Hakket kød, fjerkræ og mekanisk mørnet kød skal gennemsteges, da bakterierne kan sidde i hele kødet. På hele kødstykker som fx stege eller hele bøfstykker sidder bakterierne normalt kun på overfladen.
  6. Undgå madspild  
    Lav ikke mere mad, end I kan spise. Sørg for, at eventuelle rester hurtigt kommer på køl.

Udarbejdet med bidrag fra Fødevarestyrelsen

Sikkerhed

  1. Pas på brandfare
    Hold konstant grillen under opsyn, og lad aldrig børn eller kæledyr være alene i nærheden af grillen. Hav altid vand til slukning parat i nærheden af grillen.
  2. Hvis du griller ved stranden
    Mange af os tager grillen med til stranden. Her vil der være stor risiko for, at man kan komme til at træde på den. Undgå at efterlade gløder, når du fjerner grillen. Selvom grill og gløder er fjernet, kan det stadig være farligt, for sandet kan være flere hundrede grader varmt, og der er risiko for forbrænding af fødderne.
    Det er derfor vigtigt, at man afkøler sandet, inden man forlader stedet.
  3. Grill ikke indendøre
    Du må kun anvende en grill udenfor. Røg og affaldsstoffer fra forbrændingen kan være giftige og kvælende, og det er derfor livsfarligt at opstille en grill i helt eller delvist lukkede rum.
  4. Rengør grillen grundigt efter brug
    Der kan være skadelige stoffer i fastbrændte madrester. Derfor er det vigtigt, at du rengør din grill efter brug. Husk at bruge miljømærkede rengøringsmidler: Se efter den nordiske svane eller den europæiske blomst. Følg i øvrigt producentens anvisninger.

Udarbejdet med bidrag fra Sikkerhedsstyrelsen