Lavbundsprojekter
Formål: At reducere udledningen af drivhusgasser til atmosfæren og at reducere udledningen af kvælstof til fjorde og kystvande, hvor kvælstof udgør et problem.
Metode: Et lavbundsprojekt går ud på at tage landbrugsjorder med et højt organisk kulstofindhold ud af drift og genskabe naturlige vandstandsforhold.
Hvordan virker det?: Ophøret af dyrkning og dræning af landbrugsjorden medvirker til at formindske udledningen af kvælstof og drivhusgasser. Klimaeffekten opstår ved, at jorden tilføres mindre ilt, når området bliver vådere, hvormed nedbrydningen af jordens kulstofindhold går langsommere eller ophører helt. Dermed udledes der færre drivhusgasser.
Sidegevinster: Genskabelsen af den naturlige hydrologi gavner biodiversiteten og kan medføre en reduceret udledning af fosfor.
Tidsforløb: Et lavbundsprojekt begynder med udarbejdelse af en forundersøgelse, som tager ca. 2 år. Der går som udgangspunkt ca. 4 år fra tilsagn til etablering af det fysiske lavbundsprojekt - med mulighed for forlængelse. Effekten af projektet medregnes fra tilsagnstidspunktet, da anlægsarbejdet kan gå igang på dette tidspunkt.
Læs mere om tilskud til lavbundsprojekter