Det er relativt enkelt for private boligejere at genbruge regnvand opsamlet på egen grund. Det kan være krav til, at der indhentes udledningstilladelse hos kommunen til genbrug af opsamlet regnvand til havevanding og bilvask (afhængig af kommune). Det er ikke nødvendigt at indhente tilladelse til installation af anlæg til brug af opsamlet regnvand til toiletskyl og tøjvask i eksisterende enfamiliehuse, men det skal anmeldes til vandforsyningen. Installationen skal foretages af en autoriseret VVS-installatør. Der gælder særlige regler for institutioner og bygninger med offentlig adgang, ligesom der også gælder særlige regler for visse typer virksomheder.
Anvendelse af opsamlet regnvand til toiletskyl og tøjvask reguleres efter følgende love og normer:
Anvendes regnvand til andre formål end toiletskyl og tøjvask samt vanding og bilvask på egen ejendom, kan mulighederne for anvendelsen desuden blive begrænset af lovgivningen på arbejdsmiljø-, sundheds-, fødevare-, og miljøområdet.
Eksisterende enfamiliehuse
Etablering af regnvandsanlæg i eksisterende enfamiliehuse kræver ikke kommunens tilladelse. Dvs. man frit kan kontakte en autoriseret VVS-installatør og bestille et anlæg. Det er et krav, at anlægget anmeldes til den lokale vandforsyning/vandværket.
Dog skal VVS-installatør være opmærksom på, at anlægget skal udformes i henhold til Rørcenter-anvisning 003 Brug af regnvand til wc-skyl og vaskemaskiner i boliger , og at der ved vandledningens indgang til ejendommen og før afgrening til anden ledning (lige efter vandmåleren) skal etableres en passende og funktionsdygtig tilbagestrømningssikring af en autoriseret VVS-installatør.
Det er kun regnvand opsamlet fra tage, der må anvendes til toiletskyl og tøjvask i ejen-dommen. Det er med den nuværende lovgivning ikke tilladt at opsamle vand fra andre flader som altaner, terrasser eller parkeringspladser til wc-skyl og tøjvask.
Alt arbejde på drikkevandsinstallationerne skal udføres af en autoriseret VVS-installatør, og alt arbejde på afløbsinstallationer skal udføres af en autoriseret kloakmester.
Den enkelte kommune fastsætter kravene til spildevandsafledningen ud fra en konkret vurdering, herunder om det er tilladt at opsamle regnvand i tønde. I praksis opsamler mange borgere dog regnvand til havevanding i en tønde. Det er vigtigt, at det opsamlede regnvand ikke tilkobles ejendommens vandinstallationer eller tilsluttes udendørshaner og lign., da det udgør en forureningsrisiko for det rene drikkevand.
Nye enfamiliehuse og etageboliger
Etablering af regnvandsanlæg i nye enfamiliehuse og etageboliger kræver ikke særskilt tilladelse fra kommunen, men er omfattet af byggetilladelsen eller anmeldelsen af byggeriet. Der skal derfor i forbindelse med ansøgning om byggetilladelse eller anmeldelse fremsendes oplysninger om regnvandsanlægget. Regnvandsanlægget skal færdigmeldes til vandforsyningen, se vejledning om normalregulativ for almene vandforsyninger.
Det er kun tilladt at opsamle regnvand fra tage og anvende det til tøjvask og toiletskyl. Det er med den nuværende bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg ikke tilladt at opsamle vand fra andre flader end tage, f.eks. altaner og parkeringspladser til disse anvendelser.
I ansøgningen bør der oplyses om:
- hvor regnvandsanlægget skal etableres (adresse og matrikel)
- hvilke vandmængder der forventes opsamlet og genanvendt, herunder størrelse og materialer af tagflader
- hvilke formål det opsamlede regnvand skal anvendes til (toiletskyl og/eller tøjvask)
- hvordan anlægget planlægges udført
- hvornår anlægget tages i brug.
Tjek kommunens hjemmeside, om der ligger ansøgningsskemaer, man kan bruge eller spørg leverandøren af regnvandsanlægget, om han/hun kan hjælpe med at udarbejde ansøgningen.
Alt arbejde på drikkevandsinstallationerne skal udføres af en autoriseret VVS-installatør, og alt arbejde på afløbsinstallationer skal udføres af en autoriseret kloakmester.
Regnvandsanlægget må først etableres, når der foreligger en byggetilladelse fra kommunen eller der er indsendt anmeldelse.
Den enkelte kommune fastsætter, om opsamlet regnvand til havevanding eller bilvask kræver tilladelse. Det opsamlede regnvand må ikke tilkobles ejendommens vandinstallationer eller tilsluttes udendørshaner og lign. Det skal tydeligt kunne ses, at vandet ikke har drikkevandskvalitet, f.eks. ved at vandet tappes fra en selvstændig tønde i haven.
Institutioner og bygninger med offentlig adgang
Det er ifølge bekendtgørelsen om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg ikke tilladt at genbruge regnvand fra tage i institutioner, på hospitaler og plejehjem og i andre institutioner for særligt følsomme grupper, f.eks. fysisk og psykisk handicappede.
I alle andre institutioner og bygninger med offentlig adgang skal kommunen give tilladelse til installering af et regnvandsanlæg. Dvs. man skal ansøge kommunen om tilladelse til anlægget. I ansøgningen bør der oplyses om:
- Hvor regnvandsanlægget skal etableres (adresse og matrikel)
- Brugere af ejendommen (f.eks. børn over 6 år og aftenskoleelever)
- Hvilke vandmængder der forventes opsamlet og genanvendt, herunder størrelse og materialer af tagflader
- Hvilke formål det opsamlede regnvand skal anvendes til (kun toiletskyl)
- Hvordan anlægget planlægges udført
- Hvornår anlægget tages i brug.
Tjek kommunens/forsyningens hjemmeside, om der ligger ansøgningsskemaer man kan bruge eller spørg leverandøren af regnvandsanlægget om hjælp til at udarbejde ansøgningen.
Anlægget skal udformes i henhold til Rørcenter-anvisning 003 Brug af regnvand til wc-skyl og vaskemaskiner i boliger .
Alt arbejde på drikkevandsinstallationerne skal udføres af en autoriseret VVS-installatør, og alt arbejde på afløbsinstallationer skal udføres af en autoriseret kloakmester.
Regnvandsanlægget må først etableres, når der foreligger en tilladelse fra kommunen. Regnvandsanlægget skal færdigmeldes til vandforsyningen.
Anvendelse af opsamlet regnvand i virksomheder
Opsamlet regnvand fra tage kan anvendes i virksomheder til toiletskyl på lige fod med de beskrevne regler for institutioner og bygninger med offentlig adgang.
Desuden kan opsamlet regnvand anvendes til andre formål, der ikke kræver drikkevandskvalitet, dvs. vand til teknisk brug og procesformål.
Fødevarevirksomheder kan kun anvende opsamlet regnvand til særlige formål, hvis virksomheden har opnået en særlig tilladelse til at undlade brug af drikkevand til disse formål i henhold til § 5 i Bekendtgørelse om vandkvalitet og tilsyn med vandforsyningsanlæg. Ansøgningen om tilladelse skal indsendes til Fødevarestyrelsen, som sender den videre til Naturstyrelsen med Fødevarestyrelsens indstilling. Der gælder særlige regler for små primærproducenter hvor Fødevarestyrelsen er myndighed.
Hvis virksomheden fremstiller lægemidler eller andre produkter, hvortil der stilles særlige sundhedsmæssige krav til vandforsyningen, kan der kun anvendes vand af drikkevandskvalitet, dvs. at brug af opsamlet regnvand ikke er muligt.
Sker opsamlingen af regnvand på en måde, hvor vandet er blevet overfladevand i f.eks. en sø eller et vandløb, skal der desuden ansøges om:
- Indvindingstilladelse i henhold til § 20 i Bekendtgørelse af lov om vandforsyning m.v.
Ansøgningen skal indeholde de oplysninger, som fremgår af § 6 i Bekendtgørelse om vandindvinding og vandforsyning , og hvis der skal ske en behandling af vandet, skal dette inddrages i ansøgningen om indvindingstilladelse.
Kommunen kan vælge at udstede en foreløbig indvindingstilladelse med krav om dokumentation for bl.a. kvaliteten af overfladevandet før og efter en evt. vandbehandling, før der kan udstedes en endelig tilladelse til vandindvindingen og vandbehandlingen.
I indvindingstilladelsen kan kommunen fastsætte mængder, kvalitetskrav og anvendelsesmuligheder for overfladevandet. Der kan desuden stilles krav om overvågning og dokumentation af de indvundne og anvendte vandmængder.
Kommunen kan søge rådgivning hos Styrelsen for Patientsikkerhed's regionale enheder, Arbejdstilsynet, Miljøstyrelsen, Bygningsstyrelsen eller Fødevarestyrelsen, hvis de mener, der er risici ved den ansøgte form for anvendelse af overfladevand. For at myndighederne kan yde bedst mulig rådgivning til kommunerne, bør man som ansøger indarbejde en risikovurdering i ansøgningen. Dvs. der bør foretages en vurdering af følgende forhold:
- Hvilke aktiviteter foregår på det areal, overfladevandet opsamles fra? Angiv f.eks., om der er særlige aktiviteter med fugle og andre dyr, trafik, mennesker eller andet.
- Hvilke materialer består de overflader af, som overfladevandet opsamles fra?
- Hvilke vandbehandlingsmetoder forventes anvendt – hvis nogen – på det opsamlede overfladevand, hvorfor og hvordan fungerer de?
- Hvilke formål skal det opsamlede overfladevand anvendes til, herunder hvem/hvad udsættes for sprøjt/areosoler/berøring med vandet og i hvilke mængder og situationer?
Som led i sagsbehandlingen kan kommunen bede om uddybning af oplysninger og om dokumentation af forskellige forhold ved anlægget og anvendelsen af overfladevandet.
I forbindelse med udledningen af opsamlet overfladevand kræves endvidere tilladelse til enten:
- afledning til kloak i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 28 stk. 3,
- nedsivning til jorden i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 19 til udledning
eller
- udledning til vandløb, søer eller havet i henhold til Miljøbeskyttelseslovens § 28 stk. 1.
Kommunens nedsivnings-, aflednings- eller udledningstilladelse angiver, på hvilke betingelser vandet kan udledes til naturen, vandløb, søer og/eller regn- og spildevandssystemer. Heri kan også indgå krav om overvågning og dokumentation af de anvendte vandmængder.