Havvand må anvendes til erhvervsmæssige formål, hvor vandet enten ubehandlet eller efter en vandbehandlingsproces anvendes til andet end drikkevand, fx. produktionsformål.
Hvis havvand skal anvendes til husholdsningsbrug skal det renses til en vandkvalitet svarende til almindelig drikkevandskvalitet.
Saltvand fra boringer fremgår af afsnittet om "Forurenet grundvand og drænvand".
Havvand kan anvendes til forskellige formål:
- Køling
- Anvendelse i fødevarevirksomheder
Havvand kan bruges til håndtering og vask af fiskevarer, ved fremstilling af is til nedkøling af fiskevarer, og til hurtig nedkøling af krebsdyr og bløddyr efter kogning. Hvis man bruger rent havvand skal det sikres, at vandet ikke kan kontaminere fiskevarerne med skadelige stoffer eller bakterier.
Hvis virksomheder vil bruge havvand skal den overveje en række aspekter:
- Virksomheden skal sikre, at vandet ikke indeholder mikroorganismer, skadelige stoffer eller giftige alger i mængder, der direkte eller indirekte kan påvirke fødevaresikkerheden.
Virksomheder bør derfor overveje:
- At undersøge vandets sammensætning ved vandindtaget for kemiske og mikrobiologiske kontamineringer og giftige alger og for variationer ved f.eks. sæsonbetingede udsving og udledninger efter regnskyl
- At vurdere konsekvenserne af naturlige og menneskeskabte kilder til kontaminering og mulige foranstaltninger til afhjælpning f.eks. en flodmunding eller opmudring
- At beskrive vandproduktionen, herunder evt. genanvendelse og behandling, opbevarings- og distributionssystemer
Fremstiller virksomheden lægemidler eller andre produkter, hvortil der stilles særlige sundhedsmæssige krav til vandforsyningen, kan der kun anvendes vand af drikkevandskvalitet, dvs. brug af havvand er ikke muligt.