Sådan skal miljøtilstanden blive bedre
Undersøgelser viser, at den væsentligste årsag til, at der ikke er ’god økologisk tilstand’ i såvel Vesterborg Sø som i en stor del af de øvrige søer i Danmark, er, at der bliver tilført for meget fosfor.
Miljøstyrelsens beregning viser, at Vesterborg Sø får tilført 444 kilo fosfor pr. år. For at opnå ’god økologisk tilstand’ i Vesterborg Sø skal tilførslen af fosfor fra oplandet reduceres med cirka 149 kilo fosfor pr. år, hvilket svarer til cirka 34 procent.
På tilsvarende vis, er der for de søer, hvor der kan opgøres et indsatsbehov over for fosfor, på landsplan opgjort et indsatsbehov på cirka 103 tons fosfor pr. år.
For at reducere tilførslen af fosfor til Vesterborg Sø frem mod 2021 kan følgende virkemidler bringes i spil:
• Etablering af fosforvådområder
Derudover vil også andre dele af vandområdeplanens indsatsprogram bidrage til at forbedre søens tilstand. Det gælder for eksempel øget spildevandsrensning og gennemførelse af lavbundsprojekter, hvis de udmøntes opstrøms søen.
I Vandområdedistrikt Sjælland er der frem til 2021 planlagt en indsats overfor fosfor, som skal reducere belastningen med cirka 0,94 tons. Det svarer til cirka 5 procent af indsatsbehovet i vandområdedistriktet. Til sammenligning er der på landsplan planlagt en indsats, som skal reducere belastningen med cirka 15 tons. Det svarer til, at cirka 15 procent af behovet for at nedbringe belastningen med fosfor vil være indfriet i 2021. Den konkrete udmøntning af indsatsen er endnu ikke fastlagt præcist i forhold til de enkelte søer. Det er Lolland Kommune, der har ansvaret for at planlægge og gennemføre en eventuel indsats til Vesterborg Sø.
Den kemiske tilstand i Vesterborg Sø er ’ikke god’. På den baggrund skal der foretages en indsats overfor de miljøfarlige forurenende stoffer ved, at de berørte miljømyndigheder (statslige myndigheder, regioner, kommuner) indenfor deres ansvarsområde foretager opsporing af kilder til de forurenende stoffer, der hindrer opfyldelse af det fastlagte miljømål.