Bundlevende alger er mikroskopiske alger, der findes som en belægning på alle overflader i vandløbet, såsom sten, sand og planter. Belægningen kaldes biofilm.
Den største del af disse alger tilhører gruppen kiselalger. Kiselalger er omgivet af karakteristisk formede kiselskaller. Disse skaller gør det muligt for eksperter at adskille de forskellige arter af kiselalger under mikroskop.
I danske vandløb lever der mere end 300 arter af kiselalger. I foråret, før løvspring og før planterne i og ved vandløbet har vokset sig store, har kiselalgerne deres vækstsæson, fordi lyset her kan nå bunden. De ses ofte som brune belægninger på sten og plantestængler.

Den glatte, slimede belægning på stenen kaldes biofilm og består af forskellige arter af alger. Her er det Gomphonema parvulum og Achnanthidium minutissimum (Foto: Martyn Kelly).
Ligesom for planter og smådyr i vandløb gælder det, at forskellige arter af kiselalger er tilpasset forskellige forhold, som for eksempel mængden af næringsstoffer, lys og strømmens hastighed i vandløbet.
Kiselalger har en meget kort livscyklus og kan formere sig på timer eller få dage. Det betyder, at sammensætningen af de forskellige arter meget hurtigt kan ændre sig, hvis der sker ændringer i for eksempel, hvor mange næringsstoffer eller vand der er i vandløbene.
Sammensætningen af algearter kan altså sige noget om, hvordan miljøtilstanden er i vandløbene.

Forskellige arter af kiselalger set gennem et mikroskop. Størrelsen og formen varierer fra art til art. Her er det blandt andet Odontidium mesodon, Gomphonema cf exilissimum, Achnanthidium minutissimum og Meridion circulare. Den sorte streg på venstre side (a.) svarer til 25 mikrometer (1/40 millimeter). (foto: Martyn Kelly).
Miljøstyrelsen har undersøgt bundlevende kiselalger tre steder i Salten Å-systemet i perioden 2013-2018.
To af stederne, Skærbæk og Lillebæk, er mindre kildebække, der udgør starten på Salten Å. Det tredje sted er længere nede i åsystemet ved Salten Bro, hvor åen er betydeligt større.
Arter af bundlevende kiselalger
I Salten Å dominerer få arter. En lang række arter findes i lavt antal. Den almindeligste art er Achnanthidium minutissimum. Den udgør knap halvdelen af alle alger i Salten Å.
Achnanthidium minutissimum er en ganske lille kiselalge på 1/100 af en millimeter. Den lever typisk i næringsfattigt vand og er den almindeligste algeart i danske vandløb.
Algen er lille og sidder fladt tilhæftet på stenene. Det betyder, at den bedre kan tåle forstyrrelser, for eksempel i form af voldsom vandføring eller turbulens, end større arter eller stilkede arter.
Gomphonema angustatum og Reimaria sinuata, som er almindelige i danske vandløb, forekommer i mindre omfang også i Salten Å. Reimeria sinuata er karakteristisk for vandløb med god vandkvalitet, hvor der kun er få næringsstoffer. Gomphonema angustatum tåler lidt højere belastning med næringsstoffer.
I Salten Å er der en større andel af små alger, flade, fasthæftede alger og alger, der er tilpasset vand med lavt indhold af næringsstoffer.
