
Ciliaten Myrionectra rubra set i mikroskop (tv.). Drone-foto af rødfarvet opblomstring af Myrionectra rubra i Skive Fjord (th.) (Foto: Michael Bo Rasmussen, DCE).
Sommer- og efterårsperioden er karakteriseret ved blandede artsrige samfund af planteplankton, som ofte udvikler sig til markante opblomstringer af enkelte arter.
Det er ofte kiselalger, der dominerer i opblomstringerne, hvor blandt andet slægterne Skeletonema, Chaetoceros, Pseudo-nitzschia og Rhizosolenia dominerer.
Karakteristiske furealger er blandt andet fra slægten Prorocentrum. Heterotrofe arter, der er karakteriseret ved, at de ikke lever af næringsstoffer men af planteplankton, er især fra slægten Protoperidinium.
Furealgearter som Prorocentrum cordatum, Karenia mikimotoi, Akashiwo sanguineum og Ensilculifera carinata kan optræde i så store mængder, at vandet bliver farvet rødbrunt og er helt uklart med en sigtdybde på mindre end en meter.
Den heterotrofe flagellat Noctiluca scintillans kan også danne meget voldsomme masseforekomster, hvor vandet bliver farvet lyserødt eller orange. Det kan skabe imponerende morild, som er et naturfænomen, hvor havet synes at lyse eller glimte, fordi de enkelte celler af Noctiluca scintillans udsender lysglimt.
Giftige arter
I Limfjorden har Miljøstyrelsen fundet en række arter af planteplankton, der producerer giftstoffer, som kan ophobes i muslinger og andre skaldyr.
Arter fra furealgeslægten Dinophysis kan producere giftstoffer, der kan give kraftig diarré og opkastninger, når man spiser muslinger og østers, som har spist Dinophysis. Mere sjældent finder Miljøstyrelsen arter af furealgeslægten Alexandrium, der kan producere nervegifte, som kan medføre lammelse og i værste fald død. Arter fra kiselalgeslægten Pseudo-nitzschia producerer også gifte, der rammer nervesystemet, og som i værste fald kan være dødelige.
Fødevarestyrelsen overvåger løbende forekomsten af giftige arter og giftstofferne i skaldyr i de områder, hvor der skrabes og høstes skaldyr. Fødevarestyrelsen kan forbyde kommercielt fiskeri i perioder, hvor der er risiko for forhøjede koncentrationer af gifte i muslinger og østers.
Miljøstyrelsen fandt i 1980’erne store opblomstringer af den giftige furealge Karenia mikimotoi, som kan slå fisk og bunddyr ihjel. Opblomstringerne medførte i flere tilfælde, at der døde fisk og bunddyr. Miljøstyrelsen finder fortsat Karenia mikimotoi i Limfjorden, men normalt kun i lavere koncentrationer. I efteråret 2019 blev der dog registreret en meget kraftig opblomstring af algen, men der blev ikke registreret skader på dyrelivet i fjorden i forbindelse med opblomstringen.
Derfor blomstrer planteplankton op
De relativt hyppige og markante opblomstringer af planteplankton i Limfjorden opstår fordi der er så mange næringsstoffer i fjorden. Indholdet af næringsstoffer i Skive Fjord er højere end i Løgstør Bredning, og det betyder, at der oftere er masseforekomster af planteplankton i Skive Fjord end i Løgstør Bredning.
De store mængder af planteplankton i Limfjorden kan medføre masseforekomster af flagellaten Noctiluca scintillans, der lever af det mikroskopiske planteplankton.
Dyreplankton, der spiser planteplanktonet, er sammen med bunddyr, der filtrerer vandet, med til at holde mængderne af planteplankton nede. Hvis mængden af dyreplanktonet bliver reduceret i forbindelse med masseforekomster af storgopler og ribbegopler, som ernærer sig ved at spise dyreplankton, kan det medvirke til, at der forekommer opblomstringer af planteplankton.
Klorofyl
Planteplankton indeholder klorofyl, og det er klorofyl, som gør det muligt for planteplankton at udnytte sollysets energi til vækst. Koncentrationen af klorofyl kan på den måde betragtes som et indirekte mål for, hvor meget planteplankton der er i vandet.
I Limfjorden er der generelt meget klorofyl i forhold til andre danske fjorde, og det skyldes relativt høje niveauer af næringsstoffer.

Figuren viser indholdet af klorofyl i øvre vandlag i Nissum Bredning, Løgstør Bredning og Skive Fjord i perioden 1989-2020.
Der er udført systematiske målinger af klorofyl i Limfjorden siden 1989. Disse målinger viser, at der frem til 2020 både har været perioder, hvor indholdet af klorofyl er steget, og perioder, hvor indholdet er faldet.
Aarhus Universitet skriver i rapporten Marine Områder 2019, at indholdet af klorofyl i fjorde og kystvande i Danmark generelt er steget med 48 % siden 2012.
Som det fremgår af figuren, harmonerer udviklingen siden 2012 i Skive Fjord og Løgstør Bredning med den generelle udvikling i danske fjorde og kystvande med stigende klorofyl koncentrationer.
Resultater fra Miljøstyrelsens undersøgelser af klorofyl anvendes i Vandområdeplanerne, som en del af grundlaget for at vurdere den økologiske tilstand i Limfjorden.
Ved den nyeste vurdering af tilstanden i Limfjorden som er lavet i forbindelse med udarbejdelsen af Vandområdeplan 2021-2027, er der ringe økologisk tilstand for klorofyl, som er et mål for mængden af planteplankton, i den vestligste og østligste del af Limfjorden. I resten af Limfjorden er den økologiske tilstand for klorofyl dårlig på nær i Kås Bredning og Venø Bugt, hvor tilstanden er moderat.
Links
Se alle resultater fra Miljøstyrelsens undersøgelser på Danmarks Miljøportal.
Se status for den økologiske tilstand i Limfjorden på kort under punktet ”VP3 tilstandsvurdering” i MiljøGIS.