Natura 2000-område nr. 127 Sydfynske Øhav
Området består af de centrale dele af øhavet, fra Tåsinge i nord til Sydlangeland, Ærø og Marstal Bugt i syd. Havområdet i selve øhavet er lavvandet med enkelte dybe render og bassiner, og Marstal Bugt udgør en del af den åbne Østersø. Inden for området er der 5 beboede småøer og ca. 30 større og mindre holme.
Natura 2000-området er udpeget for at beskytte det store, lavvandede øhav med de mange små øer og vigtige forekomster af især marine naturtyper som kystlaguner (nor og strandsøer), store strandenge og andre kystnaturtyper. Af kystnaturtyperne er især strandenge, skrænter og typer knyttet til sten- og sandstrandene fremtrædende. Inde på land udmærker området sig ved mange forekomster af mosetyperne rigkær og hvasavneknippemoser.
Området indeholder vigtige levesteder for en række yngle- og trækfugle samt klokkefrø og stor vandsalamander. I havarealerne findes righoldige plante- og dyresamfund – bl.a. vidtstrakte ålegræsenge, der er det overvejende fødegrundlag for øhavets store fuglebestande. Øhavet er levested for flere arter trækkende vandfugle, og er et af landets vigtigste raste- og overvintringsområder for sangsvane, knopsvane, edderfugl og blishøne. Øhavet er desuden et vigtigt yngleområde for rørdrum, rørhøg, klyde, splitterne, havterne og dværgterne.
Det langsigtede mål for området er bl.a., at områdets hav-, kyst- og lysåbne natur sikres og udgør et stort, sammenhængende naturområde med dynamisk kystudvikling og hydrologiske og naturmæssige sammenhænge mellem havet og kysten. Målet er, at øhavet sikres som et af landets vigtigste levesteder for yngle- og trækfugle knyttet til kyst, strandeng, lagunesøer og lavvandede havområder. Fuglenes levesteder skal være er tilstrækkeligt store, uforstyrrede og med god struktur og hydrologi. F. eks er det for mange af kystens ynglefugle vigtigt, at der findes store områder med kortgræsset plantedække eller åbne flader med grus og sten. Mange af vadefuglene har desuden brug for områder med sjapvand.
I denne planperiode (perioden 2022-27) er der bl.a. fokus på at sikre eller forbedre tilstanden af levesteder for almindelig ryle, brushane, havterne og klyde. Indsatser for at forbedre levestederne for havterne og klyde vil også være til gavn for dværgterne, fjordterne og splitterne. Der er ligeledes fokus på udtagning af kulstofholdig lavbundsjord. Udtagningen kan bidrage til at skabe sammenhængende naturarealer, give øget robusthed og give mulighed for mere naturlig dynamik. Udtagning af lavbundsjord kan ligeledes være til gavn for bl.a. stor vandsalamander, skæv vindelsnegl, sumpvindelsnegl, klokkefrø, og for trækfuglene sangsvane, knopsvane, blishøne, knarand, taffeland, blisgås og troldand, samt ynglefuglene rørdrum, plettet rørvagtel, engsnarre, fjordterne, klyde og rørhøg. Udtagningen skal også bidrage til at reducere udledningen af CO2 og bidrage til at sikre et renere vandmiljø. Endelig skal der ske en bekæmpelse af invasive arter, som for eksempel rynket rose, der visse steder er en trussel mod områdets naturtyper.