Statslige naturplaner er omfattet af miljøvurderingsreglerne (jf. LBK nr. 1976 af 27/10/2021 om miljøvurdering af planer og programmer). Miljøstyrelsen har derfor udarbejdet en strategisk miljøvurdering af Natura 2000-planen for de i alt 257 udpegede Natura 2000-områder i Danmark.
Afgræsning af miljørapporten
Forud for den endelige miljøvurdering af en plan, afgrænses indholdet af miljørapporten for planen.
Forslag til afgrænsning af den strategiske miljøvurdering for 3. generations Natura 2000-planer har, jf. miljøvurderingslovens § 32, været sendt i høring hos berørte myndigheder i efteråret 2021. Afgrænsningen har ligeledes været sendt i Espoo-høring hos nabolandene Tyskland, Holland, Norge og Sverige.
Miljøstyrelsen har i forbindelse med den nationale høringen om afgrænsning af den strategiske miljøvurdering, modtaget tre høringsvar.
Se resume af høringssvar og Miljøstyrelsens svar på disse.
Offentliggørelse af de endelige miljørapporter
Af vejledning til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter fremgår det, at høringsfasen af selve miljørapporten (den Strategiske Miljøvurdering) involverer både offentligheden, de berørte myndigheder samt eventuelle berørte nabostater. Høringen finder sted således, at involverede parter får lejlighed til at udtale sig om planforslaget på grundlag af miljørapporten. Miljørapporten er på dette tidspunkt ikke et udkast men et færdigt dokument i modsætning til plan-/programforslaget, som den ledsager. Miljørapporten er altså at betragte som færdig, når den sendes ud samtidig med høringen af planforslaget. Det er planforslaget (udkast til Natura 2000-planer), der sendes i høring.
Hvis der i forbindelse med høringen viser sig behov for at foretage ændringer i miljørapporten, kan det betyde, at såvel miljørapport som planforslag skal sendes i fornyet høring. Det er dog muligt at foretage ændringer i Natura 2000-planerne på baggrund af indkomne høringssvar i høringsperioden uden at ændre miljørapporten, så længe dette er inden for rammerne af denne rapport.
Sammenfattende redegørelse
Når offentlighedsfasen og høringen af de berørte myndigheder er afsluttet, udarbejdes en sammenfattende redegørelse. Af den sammenfattende redegørelse skal bl.a. fremgå, hvordan miljøhensyn er integreret i planerne og hvordan evt. udtalelser i offentlighedsfasen, er taget i betragtning. Den sammenfattende redegørelse offentliggøres i forbindelse med Natura 2000-planernes endelige vedtagelse.