Udpegningsgrundlag for Natura 2000-områderne
Natura 2000-områderne består af habitatområder og fuglebeskyttelsesområder - herunder ramsarområder. Hvert område er udpeget i for at beskytte bestemte arter og naturtyper, der er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene. Det står opført på områdets udpegningsgrundlag, hvilke arter og naturtyper, der er beskyttet i netop dette område.
Ramsarområderne er udpeget på grundlag af den international konvention Ramsarkonventionen. Habitat- og fuglebeskyttelsesområderne er udpeget på grundlag af EU-direktiver.
Ramsarkonventionen
EU's naturbeskyttelsesdirektiver
Udpegningsgrundlag for fuglebeskyttelsesområderne
Udpegningsgrundlaget for fuglebeskyttelsesområderne justeres med jævne mellemrum. Den seneste opdatering er sket i 2012 på baggrund af en analyse i samarbejde med DCE og på grundlag af en offentlig høring. Udpegningsgrundlaget er offentliggjort i december 2012 og gældende fra 2013.
Udpegningsgrundlag for habitatområderne
Udpegningsgrundlagene for habitatområderne justeres med jævne mellemrum og som udgangspunkt hvert sjette år. Den seneste opdatering er sket i 2012 på baggrund af en gennemgang af områderne og på grundlag af en offentlig høring. Det reviderede udpegningsgrundlag trådte i kraft i 2013.
Tidligere udpegningsgrundlag
Udpegningsgrundlag for ramsarområder
Alle danske ramsarområder indgår i netværket af fuglebeskyttelsesområder, og indgår derfor også i Natura 2000. Et ramsasrområde er et vådområde af international betydning. Vådområder omfatter strandenge, moser, søer, fjorde og lavvandede havområder med en vanddybde på under 6 meter.
Et vådområde udpeges som ramsaromåde, hvis
- der i området regelmæssigt opholder sig mindst 20.000 vandfugle
- der i området regelmæssigt opholder sig 1 % af en population af en art eller underart af vandfugle