Dyrenes bid målt sommer (blå) og efterår (rød) på en firetrinsskala; 0=ingen bid, 1=let bid af knopper og tynde kviste, 2=middel bid af knopper og kviste; 4=stort set alle knopper og kviste er ædt. (Buttenschøn 2010).
Forsøg med saanengeder til bekæmpelse af gyvel på Mols viste, at gederne gerne æder store mængder gyvel. En flok på ca. 200 geder græssede et ca. 40 ha stort kuperet overdrev flere steder stærkt tilgroet med gyvel. Gederne bed hårdt på alle træer og buske, mens den lave urtevegetation blev bidt i begrænset omfang. Til gengæld var der et hårdt slid fra dyrenes færdsel med eksponeret jord til følge. Gederne reducerede mængden af gyvel i løbet af en femårig periode med årlig sommergræsning, og de hindrede den i at blomstre og sætte frø. De udryddede de spredt stående buske, men græsningspåvirkningen aftog i de tætte gyvelkrat, her blev den ikke udryddet. Tornblad blev stort set ikke ædt, og deres udbredelse blev ikke hæmmet af græsningen.
Læs mere
Buttenschøn, R. M. 2010: Videnblad 6.1-16. Skov & Landskab, KU. Geder som kratryddere. Videnblad 6.1-16, Videntjenesten for Park og Landskab, Københavns Universitet.