Forsøg med bekæmpelse af eng-brandbæger i Vejle Kommune ved brænding med ukrudtsbrænder og slåning
v/ Bo Levensen, Vejle Kommune.
Forsøg med brænding af Eng-brandbæger med ukrudtsbrænder på udvoksede blomstrende planter viser gode resultater. Langt de fleste planter dør efter brænding. Samtidig bevares plantedækket og de små bredbladede urter og græsser efter brændingen, da brænde-højden er 30-40 cm over terræn.
Baggrund
Eng-brandbæger breder sig i Danmark, og er på mange vedvarende græsarealer en problemart. Der er store problemer med Eng-brandbæger på kommunalt ejede græsarealer ved Haraldskær Avlsgård, vest for Vejle. På flere marker er det den dominerende plante, og den breder sig stadig til nye arealer. For at bekæmpe planten, er der iværksat forsøg med gasbrænding i sommeren 2016. Der er udført brænding på to arealer, samt gennemført slåning med opsamling på et kontrolareal. Metoden tillader, at planterne brændes uden at de små og bredbladede urter mellem brandbægeren forsvinder, da brændingen ikke ødelægger dem. Det er en forudsætning, at der græsses godt ned mellem brandbægerne inden brænding foretages.
Følgende er gennemført
Brænding den 28. juli med en 3 x3 meter frontmonteret ukrudtsbrænder (se foto). Brænderen er løftet så højt op som muligt, hvilket betyder, at brænderen kører i en afstand af 30-40 cm til terræn. Der er kørt med forskellige hastigheder: 3, 4, 5 og 6 km/t. Som kontrol er et areal slået med skivehøster, og materialet er straks presset til baller og samlet af. Der er foretaget spireprøver på frø fra de behandlede planterne ca. 14 dage efter brænding. Ud fra spireprøverne tyder det på, at farten ikke må overstige 4 km/t. Arealerne er gennemgået i januar 2017, for at se på langtidseffekten af brændingen. Her havde de fleste planter ødelagt rodnet.
Det har vi lært
Brænding er effektivt til at bekæmpe Eng-brandbæger på afgræssede arealer, uden at de øvrige mindre og bredbladede planter skades. Spireprøver antyder, at den maksimale hastighed med en 3 x 3 meter brænder er 4 km/t. Ved brænding med den frontmonterede brænder viste det sig hurtigt, at der udvikledes så meget røg og varme, at traktoren blev påvirket for meget af varmen, samt at føreren af traktoren fik problemer med røg i kabinen. Det betød, at hele forsøget blev udført med brænderen bagmonteret. Det bevirkede at en del planter blev kørt ned og dermed ikke brændt korrekt.