Sådan undgår du at sælge invasive arter

1) Sæt dig ind i, hvilke arter der er invasive

2) Invasive arter på EU-listen må ikke sælges

3) Vid og fortæl hvad du sælger

1 Sæt dig ind i, hvilke arter der er invasive

Invasive arter udgør en risiko mod naturen, vores sundhed og vores økonomi. I Danmark koster invasive arter millioner af kroner om året, og mange hjemmehørende dyr og planter trues af de invasive arter.

En invasiv art er en art, der ikke er hjemmehørende i Danmark og som har en negativ konsekvens for naturen og/eller samfundet. Der er altid gode grunde til at en art er udnævnt som værende invasiv.

Listen over de invasive arter kan ses her

2 Invasive arter på EU-listen må ikke sælges

I EU er man blevet enige om at forbyde salget af 49 invasive arter. Det er ulovligt at sælge invasive arter på EU-listen. En del af arterne findes ikke i Danmark, men det kan de komme til at gøre, hvis de spredes – eksempelvis gennem ulovligt salg.

Arterne på EU-listen kan ses her (PDF)

Ejer du invasive arter, som du ønsker at slippe af med, kan du gratis og lovligt overdrage dem til Miljøstyrelsens samarbejdspartnere.

Du kan se, hvor du kan indlevere invasive arter her

3 Vid og fortæl hvad du sælger

Mange ved ikke, hvad de køber eller sælger. Du har pligt til at sikre dig, at du ikke sælger invasive arter. Derfor skal du være 100 procent sikker på at de dyr eller planter, du sælger, ikke er invasive. Du kan finde billeder af de invasive arter samt deres kendetegn og forvekslingsmuligheder her

Sørg altid for at angive artens fulde navn inklusiv det latinske artsnavn i annoncen, så andre kan se, at du ikke sælger invasive arter.

Få rådene som PDF: Sådan undgår du at sælge invasive arter

 

Opdateret d. 9/3 2018