Generelt gælder, at plejeforanstaltninger, der klart tjener til at opretholde den hidtidige tilstand, må anses som vedligeholdelse, og disse foranstaltninger kan dermed ske uden dispensation.
Regnvandsbassiner, der er omfattet af § 3 vil som udgangspunkt kunne vedligeholdes på sædvanlig måde, uden at det kræver dispensation, idet sådant arbejde normalt ikke indebærer en ændring af søens tilstand, jf. NYT 133.
Oprensninger, der indebærer f.eks. uddybning af bassinerne eller afgravning af bredarealer, vil derimod som regel kræve en dispensation fra § 3, jf. NYT 133.
Det fremgår af naturbeskyttelseslovens § 65, stk. 2 , at kommunalbestyrelsen i særlige tilfælde kan dispensere fra § 3.
Der skal som hovedregel indgives ansøgning om dispensation, hver gang der ønskes foretaget en tilstandsændring.
Der kan ikke gives dispensationer, der er tidsubegrænsede, eller indeholder tilladelse til flere oprensninger over en længere årrække. Hvis dispensationen vedrører flere regnvandsbassiner, skal der foretages en konkret vurdering vedrørende hvert bassin.
Baggrunden herfor er, at både det ønskede indgrebs art og virkning skal indgå ved vurderingen af, om der kan meddeles dispensation. Virkningen af en bestemt type indgreb kan - bl.a. som følge af ændringer i naturområdets tilstand eller ved gentagne indgreb - ændre sig over tid. Det er derfor nødvendigt, at der i hvert enkelt tilfælde foretages en konkret vurdering af virkningen af indgrebet.
Kommunalbestyrelsens afgørelse kan påklages til Miljø- og fødevareklagenævnet inden for 4 uger fra den dag, afgørelsen er meddelt, jf. naturbeskyttelseslovens § 87 . Adgangen til at påklage kommunalbestyrelsens vurdering og afgørelse taler ligeledes for, at der ikke meddeles dispensationer, der strækker sig over længere tid, da klageadgangen vedrørende fremtidige indgreb på tidspunktet for indgrebene reelt vil være afskåret.
Derudover er der en særlig restriktiv dispensationspraksis, når der er tale om levesteder for bilag IV arter, se hertil bl.a. afsnit 4.3, side 40 i § 3-vejledningen [1].
Dispensationen bør således være præcis i forhold til, hvilke foranstaltninger, den omfatter, antallet af gentagelser, hvornår foranstaltningerne skal gennemføres, hvilken dato dispensationen udløber. Dispensationen bør også indeholde vilkår om, hvordan oprensningen (og eventuelle andre foranstaltninger) skal foregå af hensyn til sikring af naturinteresser samt i hvilke tilfælde ansøgeren skal henvende sig til kommunen osv.
[1] Vejledning om naturbeskyttelseslovens § 3 beskyttede naturtyper, Miljøministeriet, By- og Landskabsstyrelsen 2009