Plettet Voldsnegl

Voldsnegl

Vejledning til bekæmpelse af plettet voldsnegl

Plettet voldsnegl (Cornum aspersum) er en invasiv landsnegl, der stammer fra det vestlige Europa og Middelhavsområdet.  Den plettede voldsnegl er sandsynligvis indført til Danmark, enten som spisesnegl eller som dekorationsdyr i slutningen af 1800-tallet. Selvom voldsneglen er udsat med vilje kan den have negative økonomiske og biologiske effekter. I udenlandske haver og frugtplantager er sneglen anset som et skadedyr, fordi den æder planternes blade og frugter. Artens totale skadevirkning i Danmark er ikke kendt, men hvis klimaet som forventet bliver varmere, er det sandsynligt at den plettede voldsnegl breder sig yderligere og følgelig kan have større skadevirkning i fremtiden.

Kendetegn

Plettet voldsnegl er en stor husbærende snegl, kun lidt mindre end vinbjergsneglen. Plettet voldsnegl har et mørkt fint brunmønstret hus i modsætning til vinbjergsneglen som har et lysere hus der oftest er mere eller mindre stribet.

Bekæmpelse

Den plettede voldsnegl må bekæmpes året rundt. De samme bekæmpelsesteknikker som man anvender mod iberisk skovsnegl alias dræbersneglen (Arion lusitanicus) kan fint anvendes mod voldsneglen. Det er en god idé at skabe gode betingelser for voldsneglens naturlige fjender som pindsvin, fugle og rovbiller. Derudover kan man opstille sneglefælder og sneglehegn, men eftersom den plettede voldsnegl er husbærende skal man tage højde for at den ikke kan komme ind af så smalle passager som den iberiske skovsnegl. Man bør altid indsamle og aflive voldsneglene, når man møder dem.

En hurtig og effektiv aflivningsmetode at skære sneglen over med en spade, kniv eller saks. Er sneglen trukket ind i huset kan huset knuses, husk at knusningen skal være så kraftig at sneglen dræbes øjeblikkelig. Har man mange snegle i haven kan man også indsamle dem i en spand og overhælde dem med en stor mængde kogende vand. De døde snegle kan bruges som lokkemad til andre snegle med henblik på bekæmpelse, men det indebærer selvfølgelig en risiko for at man tiltrækker flere snegle, end man kan bekæmpe. Alternativt kan de døde snegle graves ned. 

Hvis du vil vide mere