Har man kun få snegle i sin have er det vigtigt at gøre en indsats for at bibeholde denne status. Ganske få snegle kan hurtigt blive til mange, hvis de for mulighed for at yngle (læs mere under Livscyklus), og så bliver problemet hurtigt meget mere uoverskueligt.
Når man ikke har så mange snegle, kommer man til at skulle lede mere efter dem og det kan derfor lette arbejdet lidt, hvis man kan lokke dem hen til nogle opsamlingssteder. Man kan fx lægge våde sække eller aviser på plænen, som kan fungere som gemmesteder for sneglene. Man kan gøre disse gemmesteder mere attraktive med lidt lokkemad fx rådnende frugt, opblødt tørfoder til hunde og katte eller døde artsfæller. På denne måde kan man nemmere finde sneglene og efterfølgende aflive dem. Det kan dog stadigvæk være en god ide aktivt at lede efter snegle.
Fælles indsats
Har man fået Iberiske Skovsnegle i sit område er det vigtigt at få etableret en fælles indsats i nærområdet. Lykkes dette vil man øge sandsynligheden betragteligt for at holde antallet af snegle på et acceptabelt niveau. Ud fra et fælles vidensgrundlag om spredningsveje og bekæmpelsesmetoder kan man sikre at der ikke tilføres flere snegle udefra, samt at sneglene ikke har nogen fristeder, hvor de i fred og ro kan opformere sig og derfra sprede sig i området. Ved en fælles indsats er det ofte også nemmere at få en god dialog med fx kommunen eller lokale foreninger i ens nærområde.
Vi har lavet en flyer, du kan printe og dele ud til dine naboer, på vejen, i grundejerforeningen etc. Den indeholder nogle gode råd om sneglebekæmpelse, og samtidig får du gjort opmærksom på problemet.
Bor man ude på landet med langt til de nærmeste naboer eller op af naturarealer eller brakmarker kommer man til at stå alene med bekæmpelsen. I dette tilfælde er Moskusænder nok et af de bedste bud på en effektiv og overkommelig måde at bekæmpe sneglene på. Man kunne fx lægge sin andegård ud mod det område, hvorfra den største indvandring forekommer.
Tidligt i gang
Det er vigtigt at komme tidligt i gang om foråret med bekæmpelsen. Lige når sneglene kommer frem er de endnu ikke kønsmodne, men en del vil være tæt på og kan derfor relativt hurtigt påbegynde forplantningen (læs mere under Livscyklus og reproduktion (se link ovenfor)). Jo flere snegle man kan nå at fjerne inden de bliver kønsmodne des bedre. Denne indsats vil have stor betydning for hvor mange snegle man får senere på året og i de kommende år.
I det tidlige forår vil en del af sneglene være små, og kan derfor være svære at få øje på, men prøv at lede på fugtige steder som under gamle brædder, plastsække, blade etc. Har man barkflis liggende bør man også lede her, ligesom vild kørvel skulle være et yndet mål for de små snegle. Man kan også prøve at lægge en våd avis eller sæk ud på græsset natten over og se hvilke snegle, der næste morgen har søgt ly under den.