Det er som hovedregel ikke tilladt at tage elfenben eller andre produkter fra afrikansk elefant med hjem, og aldrig uden tilladelse. Der er dog undtagelser for enkelte lande, som er beskrevet herunder. Ofte udbydes udskårne genstande af flodhestetand som et alternativ til souvenirs af elefantens elfenben, men produkter af flodhest kræver også en tilladelse.
Skind fra pyton, varan (monitor) kan enten være forbudt at indføre til Danmark eller kræve en tilladelse.
Artikler fremstillet af krokodilleskind kan ofte købes. Er der tale om krokodiller (Crocodylia spp.) omfattet af liste II/bilag B (ses især i det sydlige Afrika), er det tilladt at hjemtage fire døde forarbejdede enheder pr. person uden tilladelse, eksempelvis 2 tasker og 1 par sko og et bælte (undtagen kød og jagttrofæer).
Zebra skind fra almindelig/Burchells zebra ( Equus quagga tidligere burchellii ) er ikke omfattet af Washingtonkonventionen, og der kræves derfor ikke en CITES-tilladelse for at hjembringe skind fra den almindlige zebra. Alle andre zebraarter er omfattet af CITES. Cape bjergzebra (Equus zebra zebra) og Hartmanns bjergzebra (Equus zebra hartmannae) er omfattet af CITES liste II/bilag B og kan kun lovligt hjembringes som personlig effekt, hvis man har en CITES-eksporttilladelse fra eksportlandet. Øvrige zebraer tilhører CITES kategorien stærkt truede (liste I/bilag A). Skind fra stærkt truede arter må ikke hjembringes.
Stenkoraller er på liste II/bilag B og kræver en eksporttilladelse. Koralfragmenter, der højst er 3 cm. lange, brede eller høje, og som ikke kan identificeres til art eller slægt, er dog ikke omfattet og kan hjemtages uden tilladelse. Vær opmærksom på, at det ifølge nationale regler i ferielandet kan være forbudt at eksportere koral og andre ting fundet i naturen.
Kæmpemuslingeskaller udbydes også til salg. Det er tilladt at tage højst tre enheder af skaller af kæmpemusling (Tridacnidae spp.) pr. person. Dog højst tre kilo i alt. Én enhed kan være én intakt skal eller to halvskaller, der passer sammen. Vær opmærksom på, at det ifølge nationale regler i ferielandet kan være forbudt at eksportere kæmpemusling og andre ting fundet i naturen.
Produkter af pelssæl kan ikke hjemtages, fordi EU har indført et forbud mod import af sælprodukter.
Kenya
Kenya er kendt for sine safarier og har en streng lov til beskyttelse af naturen. Indsamling af koraller er forbudt ligesom al eksport af produkter fra elefant, næsehorn, havskildpadde og alle andre arter omfattet af CITES er forbudt.
Sydafrika
Pas på med planter indsamlet fra naturen, herunder en række sjældne sukkulenter. Eksport kan være forbudt efter sydafrikansk eller international lov og kan endvidere være underlagt bestemmelser om plantesundhed. Man kan medtage afskårne blomster, der blandt andet sælges i internationale lufthavne.
Det er ikke tilladt at tage elfenben fra afrikansk elefant med hjem, men produkter af elefantskind, krokodille og flodhest kan tages med hjem, hvis man har fået tilladelse.
Zimbabwe
Fra Zimbabwe er det tilladt at hjemtage souvenirs lavet af afrikansk elefant, (både forarbejdet elfenben og lædervarer af elefanthud) dog kun med tilladelse. Rå elfenbensstødtænder må ikke medtages, undtagen som jagttrofæ efter man har fået en særlig tilladelse.
Der udbydes blandt andet produkter af flodhestetand samt tasker, bælter m.m. af krokodilleskind. Alle disse produkter kræver tilladelse.
Namibia
Hvis man har en eksporttilladelse, er det tilladt at hjemtage individuelt mærkede og certificerede udskårne elfenbensamuletter, de såkaldte Ekipas, indlejret i færdigforarbejdet smykker.
Det er ikke tilladt at hjemtage hvalknogler og andre produkter fra hvaler.
Det er ikke tilladet et hjemtage produkter af pelssæl pga. et importforbud til EU af sælprodukter.