Rejser og souvenirs

Hvert år købes og sælges millioner af dyr og planter enten levende eller i form af forskellige produkter som for eksempel turistsouvenirs. Det er en stor belastning for naturen, da mange dyr og planter er truede af udryddelse, fordi de forhandles ulovligt som souvenirs.

Tænk dig om, før du køber souvenirs

På de fleste ferierejsemål kan du blive tilbudt varer, som er fremstillet af truede dyr og planter. Desværre kan du ikke altid regne med, at sælgeren giver dig de rigtige oplysninger om varen.

Fem gode råd før ferierejsens shopping

  • Hvis du er i tvivl, om det er lovligt at tage souveniren med hjem, så lad være.
  • Stol ikke på, hvad souvenirsælgeren siger til dig. Selvom det er lovligt at købe varen i det pågældende land, er det ikke sikkert, at det er lovligt at tage den med hjem til Danmark.
  • Indsaml ikke dyr og planter i naturen uden tilladelse. Hvis du er i tvivl, om noget må tages med fra naturen, så lad vær.
  • Køb ikke levende dyr med hjem.
  • Spørg hos CITES i Miljøstyrelsen på forhånd, hvis du på en rejse planlægger at købe dyr eller planter.

Du kan læse nærmere om noget af det, du skal være opmærksom på, når du shopper på ferie i udlandet i denne folder  Køb ikke dyrenes liv

Hvis du tager truede dyr, planter eller souvenirs fremstillet af disse med hjem uden tilladelse, overtræder du ikke kun lovgivningen, du er også med til at udrydde unikke dyre- og plantearter.

Kontakt

For yderligere oplysninger kontakt Miljøstyrelsens CITES-sektion på 72 54 24 23 (hverdage mellem 9 og 12) eller skriv til CITES-sektionen på Obfuscated Email