'Naturen er alles ansvar'

Der er sportsvand i de opstillede køleskabe i Marienlyst hallen i Odense lørdag morgen, men bortset fra det, er der ikke meget der ligner sig selv. Håndboldmål og harpiks er byttet ud med rundborde og kaffekander. Og 175 danskere i alle aldre har taget pladsen fra sveddryppende idrætsudøvere.

Naturstyrelsen har inviteret til borgertopmøde om biodiversitet, Teknologirådet har sørget for udviklingen og er klar til afvikling af mødet.

Ved enden af dagen skal borgerne havde givet et fingerpraj om, hvordan de ser på biodiversitet. Ingen specialister, bare ganske almindelige borgere, der ønsker at give deres mening til kende og debattere med andre. Men hvad får almindelige danskere til at stå op, før det bliver lyst en lørdag morgen for at diskutere natur?

Morten Korch er død

Ved bord 18 sidder 52-årige Lene Larsen fra Kolding. Og allerede inden den første time er gået, er der fuld gang i debatten.

- Romantikken er gået væk, og Morten Korch er død, lyder nogle af kommentarerne fra Lene Larsens bordherrer og borddamer, da snakken faldt på landbrug.

De er dog regibemærkninger i en seriøst og sober diskussion, hvor landbrugsdrift blev stillet overfor bedre biodiversitet. Selv er Lene Hansen glad for at bruge naturen til både at motionere og fotografere i.

Efter kort tid skal deltagerne stemme om spørgsmålene i første delkategori. Stemmeafgivelsen er hemmelig og foregår med et lille elektronisk apparat. Tanken er, at debatten ved bordende skal give inputs til deltagerne, som så i sidste ende beslutter sig og stemmer.

Se alle resultater

Anton Bo Bøllingtoft taler engageret om vigtigheden af at passe på grundvandet og sikre, at vi ikke sænker grundvandsspejlet. Han har taget turen fra Roskilde, hvor han til dagligt går i 3.g. i gymnasiet.

Efter hver afstemning kan deltagerne se resultaterne på to store skærme i hallen. Nogle spørgsmål svarer folk meget ens på, i andre er folk helt uenige.

De fleste er enige om, at de gerne vil stille op til arrangementer som et borgertopmøde om biodiversitet, når de bliver inviteret. Mette Højsgaard Jensen fra Odder møder også gerne op. Hun ser det som sit ansvar at møde op, når hun er blevet spurgt.

undefined
Anton Bo Bøllingtoft

- Jeg har haft biologi, naturgeografi og fysik i gymnasiet, så jeg har set nogle af konsekvenserne af CO2-udledning og sænkningen af grundvandsspejlet. Så  jeg tænkte, det i hvert fald ikke kunne skade at komme herover.

undefined
Lene Larsen

- Jeg har ingen specielle forudsætninger for at snakke om biodiversitet, og jeg kendte ikke engang begrebet, før jeg blev inviteret. Men når vi som borgere får muligheden for at deltage i sådan et arrangement, så synes jeg, at man bør deltage.

undefined

Mette Højsgaard Jensen

-Det handler om at tage ansvar. Man bør tage et ansvar på sine skuldre, når man bliver spurgt, om man vil deltage i et borgertopmøde. Jeg har selvfølgelig også et privat forhold til naturen, hvor jeg bruger skoven og stranden med mine børn. Jeg er også glad for at gå i haven, men det handler først og fremmest om, at man har et ansvar. Jeg håber på mødet munder ud i, at biodiversitet bliver prioriteret lidt højere.

Mød deltagerne på borgertopmødet