Naturpleje og naturgenopretning
Nogle af de vigtigste redskaber til at sikre eller forbedre forholdene for biodiversiteten er naturpleje og naturgenopretning.
Naturgenopretning
Finansieringsmuligheder
Kommunerne skal som udgangspunkt finansiere naturbeskyttelsesindsatsen med egne midler, men de kan også hjælpe private lodsejere med at opnå tilskud fra Landdistriktsprogrammet. Derudover kan kommunerne søge støtte til større projekter fra bl.a. EU’s fonde.
EU-LIFE
Planer for internationale naturbeskyttelsesområder
Miljø- og fødevareministeriet har udarbejdet forslag til Vand- og Natura 2000-planer for de internationale naturbeskyttelsesområder i Danmark, og disse følges op af konkrete handleplaner i kommunerne.
Natura 2000 planer
Vandplaner og vandområdeplaner
Handlingsplaner for truede arter
Miljø- og fødevareministeriet har over en årrække udarbejdet handlingsplaner for en række truede arter.
Handlingsplaner for truede arter
Planlægning af det åbne land
Planlægningen af det åbne land er også et væsentligt værktøj til at sikre og forbedre forholdene for biodiversiteten. Kommunerne fastsætter i deres kommuneplaner bl.a retningslinjer for naturbeskyttelsesinteresserne og udpege økologiske forbindelser.
Kommunernes arbejde med dette er beskrevet i oversigt over statslige interesser i kommuneplanlægningen 2013. Som hjælp til dette arbejde er bl.a. udviklet et naturkvalitetsplanlægningssystem og et kort over det grønne netværk.
Kommunerne kan også foreslå et værdifult naturområde fredet. Flere kommuner har også arbejdet aktivt for udpegning af nationalparker.
Kommunikation
Naturvejledning og anden kommunikation kan skabe et folkeligt engagement i naturbeskyttelsen, som er værdifuld dels ved at øge forståelsen for den indsats, som myndighederne gennemfører, dels ved at naturprojekter kan blive gennemført ved en frivillig indsats i projekter som kogræsserlaug og lignende.