Tragt-kantarel

Craterellus tubaeformis

En god almindelig spisesvamp, som kan findes i det meste af landet. Den vokser talrigt frem efter regnvejr.

Voksested

Tragt-kantareller kan findes i løv- og nåleskov, især på fugtig, mosrig morbund. Tragt-kantareller gror ofte i knipper, så har man fundet et godt sted, kan man ofte samle store mængder.

Den vokser frem i september og forsvinder, når frosten kommer.

Beskrivelse

Tragt-kantarel er en tragtformet, 2-5 cm høj svamp.  Hatten er okkerbrun til gulbrun og ligner farvemæssigt visne blade, og kan derfor være svær at få øje på.  Hatten er 1-6 cm i diameter. Overfladen er rynket og tør med en nedtrykt til navlet midte. Oversiden er tør med en bølget og til tider med en indrullet hatrand.. Undersiden er grålig med tynde grenede nedløbende lister.

Stokken har en messinggul farve og er hul ned til basis. Stokken er 3-7 cm i højden, 0,3-1 cm i bredden.

Forvekslingsmuligheder

Tragt-kantarel kan forveksles med gylden kantarel (Craterellus lutescens) som ligner den meget, men denne har en ribbet til stort set glat underside af hatten (hymenium). Gylden kantarel er også spiselig.

Kan den spises?

Svampen har en svag behagelig lugt. Kødet er tyndt og lidt sejt med en svag bitter smag, der forsvinder ved tilberedning.

Tragt-kantareller er udmærkede spisesvampe, næsten på højde med almindelig kantareller. Den egner sig godt til tørring eller nedfrysning, hvilket vil forlænge holdbarheden.